Elever på vuxenutbildningen för VVS och fastighet på Ytterviken tycker att skolföretaget fuskar med kursplanen och att det snålas med inköpen.
– Det enda som hänt här på nio månader är att vi fått bestick så vi kan äta. Det saknas alltid grejer, säger David Sandström, 40, som pendlat mellan Piteå och Luleå för att bli fastighetstekniker.
– Det finns inte ens rör och kopplingar som passar, säger en elev på VVS-utbildningen.
Movant tar in elever via femkantens vuxenutbildning: Luleå, Piteå, Boden, Kalix och Älvsbyn. Vad företaget får betalt varierar med antalet kurser och poäng.
– Men när man kollar på kursplanen är det hälften av grejerna vi inte fått göra och ändå fått godkänt betyg. Grundläggande saker som hur man skruvar i kakel eller sätter rör i en vägg. Sånt som man gör i badrum, säger VVS-eleven.
Det är inte ovanligt att elever tar studielån. Men under två veckor i sommar var de sysslolösa, när de på pappret hade svetskurs.
– Vi var hemma för att läraren hade semester och det inte fanns någon vikarie. Nu får vi ta in de veckorna på fyra dagar inför provet. Det känns som ett skämt att kommunen betalar över hundratusen för det här, säger VVS-eleven.
David Sandström har avbrutit sin utbildning.
– På pappret är jag klar. Men jag har kvar praktiken och innan jag gjort den får jag inget komplett betyg. Problemet är att Movant har fått så dåligt rykte att ingen vill ha oss, säger han.
Efter 20 år i en långtradare hade han bestämt sig för att göra något nytt. Nu kör han lastbil igen.
– Men det är tur att jag kan köra lastbil för jag fick ju jobb igen direkt. Man är så illa tvungen för får man ingen praktik får man inte in någon fot heller.
Vad ska du göra nu?
– Min plan är att försöka jobba till september, få en två månaders praktik i höst och söka in på en yrkeshögskola. Sedan om det blir så vet jag inte.
Rektorn Niklas Häggström på Luleå kommun bekräftar "allvarliga kvalitetsbrister" som har påtalats en längre tid.
– I värsta fall kan vi utkräva vite men det är svårt. Det är däremot enkelt är att sluta köpa utbildningen tills de rättat till bristerna och det har jag gjort, säger Häggström.
Han uppmanar missnöjda elever att lämna in klagomål så att kommunen får kännedom om bristerna.
– Det är bara att beklaga att de här eleverna fått det de beskriver som en medioker utbildning. De får helt enkelt gå där, men vi skickar inte dit nya elever.