I dag trafikerar kommunalt ägda LLT enbart tätorten, med linjer som sträcker sig som längst till Rutvik och Sunderbyn, medan Länstrafiken ansvarar för övriga busstrafiken längs stomlinjerna på E4 och riksväg 97 men också ett tiotal ”byalinjer” inom kommungränsen, såsom Örarna-Brändön-Bensbyn och Kallax-Ersnäs-Mörön.
Det menar V är orättvist, då de som åker på och från landsbygden tvingas betala mer än de som åker inne i staden.
Därför lämnade Bertil Bartholdson (V) in en motion om att LLT tar över linjetrafiken i byarna – samt att integrationen av landsbygdstrafiken ska ske med bibehållen enhetstaxa.
Motionen vann gehör hos S och MP och klubbades nyligen av kommunfullmäktige.
– Kollektivtrafiken ska vara på så lika villkor som möjligt. Därför ska LLT successivt ta över trafiken. Detta är både en miljö- och klimatfråga och landsbygdspolitik, även en påminnelse om att vi är tre partier i majoritet som faktiskt kan genomföra saker tillsammans, sade Bartholdsson.
Den borgerliga oppositionen grymtade om "bristfälliga underlag" (L, C), "ett historiskt misstag" (M) och "vänsterprassel av S" (KD) men Nils Harnesk (S), LLT:s styrelseordförande, välkomnade V:s initiativ.
– Andemeningen med motionen gör att vi ställer oss bakom den. Vi har en bra tätortstrafik i dag men vi är angelägna om att erbjuda bra service på landsbygden också. Även från bolagets sida är man positiv till ett breddat uppdrag.
Han poängterar att motionen ännu bara uttrycker en intention och att många frågor återstår att lösa kring det organisatoriska övertagandet från länstrafiken.
– Detta är bara en första viljeinriktning för att på olika sätt integrera linjenätet i kommunen. Det passar också väl in med den linjenätsöversyn som nu sker inom länstrafiken.
Kommunstaben som var emot, konstaterar i sitt yttrande att ett övertagande är förenat med ökade kostnader för LLT – som inte heller har den typen av fordon som kan trafikera alla de linjer som länstrafiken ansvarar för.
Harnesk ser inte det som ett problem.
– Det har helt att göra med hur vi utformar detta i dialog med regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKM). Praktiskt kan det innebära att LLT tar över vissa linjer i egen regi, medan andra trafikeras med anropsstyrd trafik eller att vi upphandlar åkerier och andra utförare som arbetar för länstrafiken i dag.
Vidare menar kommunstaben att V:s önskemål om en bibehållen enhetstaxa – där kostnaderna för alla sträckor fördelas på samtliga resenärer – medför ett högre biljettpris för resenärer i stadstrafik.
Men det är inte säkert att V får igenom det, enligt Harnesk.
– Vänstern har sin syn på hur det här ska kunna genomföras. Det viktiga är hur linjerna ska integreras mer i hela kommunen.
I övrigt är han positiv till att LLT får huvudansvaret för landsbygdstrafiken, mot bakgrund av att länstrafiken och huvudmannen RKM är hårt ekonomiskt pressade sedan flera år tillbaka och tvingas se över sina linjenät nu.
– Det kan drabba exempelvis sträckorna längs E4 in till Luleå, som kan få färre stopp och hållplatser. Bra om LLT tar över ansvaret och försäkrar sig om att servicen till alla Luleåbor bibehålls, säger LLT:s styrelseordförande.