- Marinarkeologerna har nu fått ytterligare en pusselbit kring äldre fartyg i norra landet. Nu kan vi börja titta i källorna för att se om vraket kan identifieras, säger marinarkeolog Jens Lindström från Sjöhistoriska museet.
Det var 1988 som vrakfyndet gjordes i samband med VM-seglingarna. I höstas fick nyfikna marinarkeologer från Sjöhistoriska möjlighet att undersöka vraket.
De täta årsringarna i timmer från vraket skvallrade om att virket fällts långt norrut. Därmed gissades att fartyget byggts lokalt. Detta var extra spännande för arkeologerna då man vet ytterst lite om äldre skeppsbyggeri i norr.
Träprover som sågats bort från vraket skickades till Nationalmuseum i Köpehamn för datering. De har jämfört årsringar med referenser. Då kan man se vilket år virket fällts. Den äldsta årsringen daterades till 1666. Men experter bedömer att träden fällts kring 1700.
Vrakets flata botten och det som finns kvar av sidorna är ovanligt kraftfullt byggt. Detta för att bära tung last. Två mastfötter vittnar om att det varit ett segelfartyg.
Marinarkeologerna kunde också konstatera att fartyget verkar ha tömts på allt av värde innan det sjönk. Det talar för att det sänkts eller i alla fall sjunkit ganska odramatiskt. Det kan vara ett pensionerat fartyg som fått sin sista vila på sex meters djup i Norra Hamn.
Runt år 1700 flyttades Luleå dit där staden ligger idag. Det krävdes fartyg av den typen för att genomföra flytten och alla transporter.
- Kanske är det här fartyget har sin plats i historien, säger Jens Lindström.