Volontärer till vården

Fler volontärer ska ge de äldre en guldkant i tillvaron. Det är en av beståndsdelarna i socialnämndens nya strategi för äldreomsorgen i Luleå.

LULEÅ2005-06-18 06:30
Men fackförbundet Kommunal är tveksam. <BR>Socialnämnden tog i går beslut om en ny strategi för framtidens äldreomsorg i Luleå och en handlingsplan för 2006?2008 som Kuriren tidigare har berättat om. I denna strategi ingår bland annat att man strävar efter att vidga de äldres nätverk och att få till stånd ett ökat frivilligarbete.<BR>Socialnämndens ordförande Leif Wikman poängterar på en pressträff att det handlar om att frivilliga ska kunna sätta guldkant på tillvaron för de äldre, till exempel genom att gå ut och gå med dem eller läsa tidningen för dem.<BR>&nbsp;? Det här innebär inte att vi ska göra någon besparing på de anställda, säger Leif Wikman (s).<BR><BR><STRONG>Uppgifterna regleras</STRONG><BR>För att det ska fungera måste uppgifterna regleras, vad som ska göras av de anställda och vad de frivilliga kan göra på kommunens äldreboenden. <BR>För de äldre som bor kvar hemma gäller det att utveckla nya mötesplatser, som till exempel den lunchrestaurang som SPF bedriver på Radiomasten.<BR>Leif Wikman berättar också att han haft en träff i torsdags kväll då han diskuterade volontärsamverkan med föreningar i Luleå.<BR>Kommunals ordförande är principiellt tveksam till att volontärer ska läsa tidningen för de äldre eller gå ut och gå med dem.<BR>&nbsp;? Det är precis sådana arbeten som många av våra långtidssjukskrivna medlemmar skulle klara av. Men det får de inte göra för arbetsgivaren. Då blir det litet märkligt att ta in andra personer som ska göra det här, säger Tobias Baudin.<BR><BR><STRONG>Arbetsgivaren vill inte betala</STRONG><BR>Han påpekar att många av Kommunals sjukskrivna medlemmar har både utbildning och lång erfarenhet av att jobba inom äldreomsorgen, men de orkar inte längre med de tunga arbetsuppgifterna eftersom de har problem med axlar, rygg och nacke.<BR>&nbsp;? Det är många som varit länge inom äldreomsorgen men de orkar inte mer. För att jobba i dag måste man vara 100 procent frisk. Det finns lättare arbetsuppgifter men arbetsgivaren vill inte betala för dem.<BR>Tobias Baudin ser också en fara i att frivilliga kan komma att överta alltfler av de lättare arbetsuppgifterna som i dag sköts av de anställda.<BR>Tyngsta jobben kvar<BR>&nbsp;? Ska man plocka bort de arbetsuppgifterna så är det i slutändan kanske bara de tyngsta arbetsuppgifterna kvar för de anställda.<BR>Om era sjukskrivna medlemmar ska ha lättare arbetsuppgifter så ska de väl också ha lön av kommunen?<BR>&nbsp;? Jo, men samhället betalar ju ändå för att de går hemma. De har ju sjukpenning och sjukersättning, säger Tobias Baudin.
ÄLDRE-OMSORGEN 2006?2008:
100 miljoner kronor har avsatts för att bygga 100 vårdplatser i äldreboenden. Ett nytt boende med 55 platser byggs på Midskogen, med särskilda platser för palliativ vård, svårt demenssjuka och multisjuka äldre.<BR>Små äldreboenden läggs ned eller byggs ut med flera vårdplatser till större enheter (motsvarande resterande 45 platser). Stimulera särskilda seniorboenden i hyresrätter som i dag saknas.<BR>Planera äldreomsorgen även för utvecklingsstörda, psykiskt sjuka, missbrukare.<BR>Utveckla innehållet i korttidsvården (avlastningsplatser). Utveckla dagverksamheten.<BR>Erbjuda personalen heltider. Utveckla personalens kunskaper med kompetensstegen, den nationella satsningen som görs där kommunerna kan söka stöd.<BR>Utveckla stödet till anhöriga och frivilliga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om