Volontärer skapar kontakt i Frankrike

Volontärarbete i franska Novéant bygger kulturella broar för unga vuxna från Alvik, Antnäs och Ersnäs. Tre personer från vardera land har testat på livet på annan ort.

Rebecca Elvelin, Johanna Hietala, Antoine Fleckenstein, Julia Stenlund och Juliette Leuner har alla arbetat som volontärer.

Rebecca Elvelin, Johanna Hietala, Antoine Fleckenstein, Julia Stenlund och Juliette Leuner har alla arbetat som volontärer.

Foto: Per Lundström

Luleå2015-07-21 18:00

Det är föreningen ANEA (Alvik, Novéant, Ersnäs, Antnäs) som arrangerar resor för att ungdomar från bygden ska kunna arbeta som volontärer i Frankrike. Där ska de få en chans att lära känna en annan kultur, få ett nytt språk och nya upplevelser. Som en del av EU-projektet European Voluntary Service, EVS, får de resan betald och de bor sedan med värdfamiljer i det nya landet.

– Byarna skickar personer mellan varandra så att man lär känna varandra bättre, säger Julia Stenlund som har varit volontär i Novéant. Hon var i den lilla byn i Frankrikes inland i fyra månader. Hon trivdes så bra att hon åker tillbaka nästa månad för att vara volontär i ett annat EU-projekt.

– Alla har fått arbeta med lite olika saker. Jag har arbetat på fritids och i en skolmatsal. Sedan fick jag hålla i lite språklektioner när jag var där också, säger hon.

Många av ungdomarna har trivts så bra när de varit i det nya landet att de stannat kvar när projektet är slut. Antoine Fleckenstein träffade Johanna Hietala när hon arbetade i Frankrike. När det var dags för henne att komma tillbaka till Sverige bestämde de att han skulle försöka bli volontär med samma projekt. Nu har han varit här i ett år och nästa vecka avslutar han sitt volontärprojekt. Då ska de två tillsammans köra bil till Frankrike.

– Då stannar vi två dagar i Novéant innan vi åker på semester med min familj i södra Frankrike, säger Antoine Fleckenstein. Johanna Hietala kan inte hålla sig från att resa.

– Jag trivs med att bo utomlands. Tidigare bodde jag och min familj i Kanada i tre år. Där lärde jag mig också en del franska. Jag stannade ett och ett halvt år i Frankrike efter att volontärprojektet var slut, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om