Vita käppen fick upp ögonen

På tisdagen fick några av politiker känna på hur det är att leva som synskadad i Luleå. Det blev en ögonöppnare.

TREVAR SIG FRAM. Kommunalpolitikern Erland Nilsson fick på tisdagen testa hur det kan vara att vara gravt synskadad. Här korsar han gatan med hjälp av sin ledsagarna Nisse Engfors och Svante Lundin, t h.

TREVAR SIG FRAM. Kommunalpolitikern Erland Nilsson fick på tisdagen testa hur det kan vara att vara gravt synskadad. Här korsar han gatan med hjälp av sin ledsagarna Nisse Engfors och Svante Lundin, t h.

Foto: Eija Dunder

Luleå2013-10-15 16:17

Videon är inte längre tillgänglig

Den 15 oktober var Luleå en av platserna som uppmärksammade Vita käppens dag. Det var SRF (Synskadades riksförbund) som bjöd in politiker och tjänstemän för att ge dem ett nytt perspektiv.

Två av kommunens politiker hade hörsammat inbjudan.

– Vi borde ha varit fler, men alla gruppledare är upptagna i budgetsammanträden i dag. Jag har smitit, erkände Erland Nilsson från Landsbygdspartiet.

Vill ha kostnadsfria ledsagare

Kommunpolitikern Erland Nilsson och socialnämndens ordförande Margareta Bladfors Eriksson förseddes med en ögonbindel och fick sedan ta sig den korta sträckan från kommunhuset till Föreningarnas hus på Storgatan.

– Det här var mycket svårare än jag trott. Trots att jag sprungit många år i kommunhuset, så blev jag direkt desorienterad och skulle inte ha klarat mig utan en ledsagare, sade Margareta Bladfors Eriksson.

– Alla beslutsfattare borde prova på att gå med ögonbindel. Det är värdefullt för ens egen förståelse att någon gång bli så här handikappad, tyckte Erland Nilsson.

Tisdagens aktion var ett led i SRF:s kampanj för att uppmärksamma bristen på kostnadsfria ledsagare.

– Vi är många som tycker att Luleå kommun skulle kunna ställa upp bättre när det handlar om hjälp till ledsagare och framför allt kan det bli bättre när det handlar om tillgängligheten i affärer och på trottoarer, sade Anita Mäki, vice ordförande i SRF Luleå.

Vita käppens dag

Det var under det första världskriget (1914-1918) som krigskadade soldater började använda sig av vita käppar i Frankrike. I Sverige introducerades käppen på 1930-talet, men det var först efter att gymnastikdirektör Anta Ryman börjat lära ut den så kallade Hoovertekniken på Tomtebodas blindinstitut som den vita käppen fick stor spridning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!