Vitå – internationell hotspot för campare och genomresande

Ideella arbetare i Vitå driver en campingplats som har blivit populär bland utländska turister. Samtidigt passar de på att informera om den gröna omställningen.

Vitåfors.

Vitåfors.

Foto: Lovisa Olovsson

Luleå2024-07-24 05:00

Via appar och hemsidor har en campingplats i Vitå blivit en internationell hotspot för campare och genomresande. Precis bredvid Vitåvägen finns en grön oas med plats för husvagnar, bastu, dass, sovboda och badstrand. Platsen drivs av ideella som bor i området. En av dem är Kenneth Löf som bor bara några minuters bilväg från campingplatsen.

– Vi var tvungna att göra något för att sätta byn på kartan. Nu har vi haft folk här från bland annat Portugal, Spanien, Frankrike och till och med Sydamerika. 

Den var 2019 som en tysk publicerade en recension om platsen för första gången. Sen har det exploderat berättar han. 

– I fjol hade vi säkert kring ett tusen besökare här.

Utöver att förse platsen med ved, toapapper och klippa gräset har de också tagit ett större ansvar. 

– Vi delar ut broschyrer och pratar med alla om den gröna omställningen som sker här, de flesta har aldrig hört talas om det, säger Löf.

Ett gäng som fått information från Kenneth Löf är studenterna Ulli Thum, 25, Albin Thum, 23, Jakob Rund, 25, och Felix Niederberger, 25.

undefined
Här får studenterna från Wien brochyrer. Till höger om Kenneth Löf står bröderna Albin och Ulli Thum.

Studenterna pluggar i Wien men är ute på en cykelresa tillsammans under sommaren. Slutmålet är Nordkap i norra Norge.

– Vi hittade platsen via en hemsida och såg att det fanns en bastu. Bastun gjorde att vi orkade cykla den sista biten från Luleå hit, säger Jakob Rund.

Med sig får studenterna broschyrer innan de cyklar vidare. Men Kenneth Löf och de andra ideella hoppas nu att kommunen ska trycka fler broschyrer som även berättar om livet utanför stan. 

– Vi måste få fler att flytta hit och vi jobbar med roten av problemet, att berätta för människor. Jag brukar säga till dem att de är våra budbärare och att de ska sprida meddelandet över världen.

Tidigare har det bara varit en badplats. På 80-talet byggdes eller flyttades de små stugorna hit som används som sovboda, dass och bastu.

– Jag lärde mig simma där en gång i tiden, säger Löf.

undefined
Badplatsen har en liten sandyna.
undefined
Sovbodan och dasset.
undefined
Gästboken fylls ofta på, det här är den tredje.

Med 4,7 i betyg från sina besökare har de fina omdömen. I recensionerna står det saker som "vår favoritplats i Sverige" och "ni måste komma hit". Trots att platsen är gratis att stå på väljer många av camparna att bidra med lite pengar. Pengarna går sedan till Vitåskolan i byn.

– Efter att kommunen ville stänga skolan öppnade vi området som egentligen ligger på privat mark. I fjol var det många bidrag och platsen gav en bra summa till skolan. Men förhoppningsvis flyttar fler hit så småningom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!