I höst- och skördetid frågar sig många om det är tillåtet att ta för sig av vad som finns på buskar och träd?
– Det är en hel del hyresgäster som hör av sig och undrar, säger Maria Larsson som jobbar med planering av grönytorna i Lulebos fastighetsbestånd.
– Och ja, det är tillåtet att ta av bär och frukt.
I stadens parker finns inte heller något förbud på att plocka av naturens gåvor. Det gäller inte blommorna och de blommande buskarna, som naturligtvis är vackrast där de står. Men svampar som stolt fjällskivling och nypon till nyponsoppa går an. Staden har ofta planerat vinbär i närheten av lekplatserna och där finns inget förbud på att plocka och äta.
Just nu är vi i slutskedet av skördeperioden. Löven blir röda och gula. På Stengatan på Bergnäset finns stora bestånd med buskar med svart aronia.
Kaj Jakobsson är kvartersvärd i området.
– Det är klart att man ska plocka av bären, tycker han.
– Men det är faktiskt kan få som plockar, det är det.
Hos Lulebo finns en medveten policy att plantera buskar och träd som ger ätliga bär och ätlig frukt till hyresgästerna.
– Speciellt där det finns barn i närheten, säger Maria Larsson.
Den uppmärksamme hittar både vinbär och krusbär hos Lulebo.
– Just nu när jag står och pratar med dig ser jag ut på ett paradisäppelträd, säger Maria Larsson.
Men nu finns det ju naturligtvis en massa prydnadsbuskar i parker runt om i världen som är vackra men har giftiga bär. Gullregn, till exempel.
– Men det sätter vi aldrig ut, säger Kaj Jakobsson hos Lulebo.
– Om det finns giftiga bär, så har de kommit dit tidigare.
Han berättar att han funderat på att sätta ut skyltar för att visa vilka bär och frukter som finns i planteringarna och vad de går att använda till.
Just nu är aronia aktuellt. Bären, av samma släkte som häggmispel och rönn, kan smaka fruktansvärt beskt och rent ut illa, men det finns knep för att minska beskan. En del säger att kanel i sylt av aronia hjälper, andra har ingefära som extra smakmedel. Beskan minskar också om man plockar bären efter första frostnatten eller lägger dem i frysen en natt.Aroniabären innehåller mycket C-vitamin och antioxidanter som tros kunna förebygga allvarliga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.
Men beskan är påtaglig.
"Ingen barnsylt" är ett av omdömena om sylt av aronia.
På gårdarna hos Lulebo finns också smultron och åkerbär och på Lävägen på Björkskatan har bostadsbolagen planterat äppelträd av sorten Säfstaholm.