Visst får du plocka bär hos Lulebo

Mycket är förbjudet här i världen, men här är åtminstone en sak som är tillåten.
Plocka gärna av bär och frukt i Lulebos bostadsområden i Luleå.

Foto: Eija Dunder

Luleå2014-10-17 08:04

I höst- och skördetid frågar sig många om det är tillåtet att ta för sig av vad som finns på buskar och träd?

– Det är en hel del hyresgäster som hör av sig och undrar, säger Maria Larsson som jobbar med planering av grönytorna i Lulebos fastighetsbestånd.

– Och ja, det är tillåtet att ta av bär och frukt.

I stadens parker finns inte heller något förbud på att plocka av naturens gåvor. Det gäller inte blommorna och de blommande buskarna, som naturligtvis är vackrast där de står. Men svampar som stolt fjällskivling och nypon till nyponsoppa går an. Staden har ofta planerat vinbär i närheten av lekplatserna och där finns inget förbud på att plocka och äta.

Just nu är vi i slutskedet av skördeperioden. Löven blir röda och gula. På Stengatan på Bergnäset finns stora bestånd med buskar med svart aronia.

Kaj Jakobsson är kvartersvärd i området.

– Det är klart att man ska plocka av bären, tycker han.

– Men det är faktiskt kan få som plockar, det är det.

Hos Lulebo finns en medveten policy att plantera buskar och träd som ger ätliga bär och ätlig frukt till hyresgästerna.

– Speciellt där det finns barn i närheten, säger Maria Larsson.

Den uppmärksamme hittar både vinbär och krusbär hos Lulebo.

– Just nu när jag står och pratar med dig ser jag ut på ett paradisäppelträd, säger Maria Larsson.

Men nu finns det ju naturligtvis en massa prydnadsbuskar i parker runt om i världen som är vackra men har giftiga bär. Gullregn, till exempel.

– Men det sätter vi aldrig ut, säger Kaj Jakobsson hos Lulebo.

– Om det finns giftiga bär, så har de kommit dit tidigare.

Han berättar att han funderat på att sätta ut skyltar för att visa vilka bär och frukter som finns i planteringarna och vad de går att använda till.

Just nu är aronia aktuellt. Bären, av samma släkte som häggmispel och rönn, kan smaka fruktansvärt beskt och rent ut illa, men det finns knep för att minska beskan. En del säger att kanel i sylt av aronia hjälper, andra har ingefära som extra smakmedel. Beskan minskar också om man plockar bären efter första frostnatten eller lägger dem i frysen en natt.Aroniabären innehåller mycket C-vitamin och antioxidanter som tros kunna förebygga allvarliga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Men beskan är påtaglig.

"Ingen barnsylt" är ett av omdömena om sylt av aronia.

På gårdarna hos Lulebo finns också smultron och åkerbär och på Lävägen på Björkskatan har bostadsbolagen planterat äppelträd av sorten Säfstaholm.

Aronialikör Anoriasylt

Det här kan du använda aronia till

Tid: 15 min + dragningstid och lagring

Ingredienser:

1 liter aroniabär, sköljda och avrunna

5 dl vodka eller brännvin

3–3½ dl vit sirap

En likör av det ovanligare slaget att överraska den med som redan har provat allt.

Den blir djupt rubinröd och smakar lite åt portvinshållet.

Den är tacksam att experimentera med, exempelvis kan vodkan, helt eller delvis,

ersättas med mörk rom eller konjak, den vita sirapen med mörk.

En liten strimla tunnskalat lime- eller citronskal (inget vitt får komma med, risk för

beska!) efter halva dragningstiden ger uppfriskande syrlighet, ja möjligheterna att

hitta den personliga favoriten är oändliga.

Likören vinner på lång lagring, blir bara bättre med åren.

Lägg bären i en glasburk, häll på vodkan och sätt på lock.

Låt burken stå ljust i cirka en månad. Skaka om då och då.

Sila av spriten, blanda den med sirapen.

Fyll på flaska. Lagras mörkt några månader.

Källa: www.dn.se

Sylten står sig några månader, för längre hållbarhet måste konserveringsmedel tillsättas – följ då anvisningarna på förpackningen.

Man kan spetsa med ett par matskedar mörk rom eller konjak för extra lyxigt utförande. Ingefäran ger ett pikant sting, men kan uteslutas eller ersättas med andra kryddor, tex kanel och kardemumma.

Ingredienser:

1 liter bär, sköljda och avrunna

2 dl vatten

3 dl socker

1 tsk vaniljsocker

2 stjärnanis

1 liten bit torkad ingefära

saft från 1/2 citron

Hetta långsamt upp bär och vatten och koka på svag värme tills bären faller sönder – ca 15 minuter. (Jag brukar finfördela lite extra med mixerstav – tycker sylten blir godare då)

Blanda vaniljsockret i sockret och rör ned i grytan. Tillsätt kryddorna och citronsaften. Låt koka tills det blir lite simmigt – ca 20 minuter.

Ta grytan från värmen, fiska upp kryddorna, skumma väl och häll sylten på välrengjorda, varma burkar. Sätt genast på lock.

OBS! Låt sylten “mogna” någon vecka i oöppnad burk innan den avnjutes.

Recept av Ulrica Beritsdotter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!