Visioner för skogen

Skogen i Norrbotten ska bli Europas gröna lunga. Det säger Kalix kommunalråd, Robert Forsberg. - Genom nya skötselmetoder kan vi fördubbla skogstillväxten och därmed binda koldioxid, säger han.

NYTT SAMARBETE. Ett unik samarbete mellan skogsnäringen och politiken har tagit fart. Det hela handlar om att Norrbotten ska bli Europas gröna lunga. På bilden Robert Forsberg, Kalix kommunalråd samt landstingsrådet Kent Ögren.

NYTT SAMARBETE. Ett unik samarbete mellan skogsnäringen och politiken har tagit fart. Det hela handlar om att Norrbotten ska bli Europas gröna lunga. På bilden Robert Forsberg, Kalix kommunalråd samt landstingsrådet Kent Ögren.

Foto: Roland S Lundström

LULEÅ2008-05-02 06:00
Ett samarbete mellan politiker och skogsnäringen ska öka skogstillväxten. Kalix kommunalråd Robert Forsberg har stora visioner inför framtiden. Han menar att skogen i Norrbotten ska bli, som han själv uttrycker det, Europas gröna lunga.- Det är lätt att bli hemmablind och inte se potentialen som finns, men som jag själv fick lära mig då jag under några år följde en expertgrupps arbete så ska man tänka globalt och agera lokalt, säger han.Tungt humuslager
Att hans vision kan bli möjlig är han övertygad om. Han hänvisar till vad en indisk professor som jobbat med markfrågor i Indien sade till honom under ett seminarium för några år sedan.- Han sa att vi som finns i det norra barrskogsområdet måste förstå att i och med att vi varit utsatt för en nedisning är våra marker i huvudsak moränmark med väldigt tungt humuslager, här har vi all potential att i marken öka på humuslagret och på det sättet binda kol, säger han.Möjligheterna finns i länet
Robert Forsberg fortsätter med att dra paralleller till de stora koldioxidutsläppen som sker och måste tas om hand då de påverkar det globala klimatet. Här i Norrbotten finns enligt honom möjligheterna.- Genom att se till att våra skogar är friska och växer maximalt ser vi också till att de binder koldioxid. Men nya skötselmetoder kan man fördubbla skogstillväxten, säger han och exemplifierar det hela med att det i Kalix finns ett försöksområde på 600 hektar som med nya skötselmetoder fördubblat skogstillväxten. - På det sättet skulle vi i Kalix med våra produktiva skogsmarker binda all koldioxid som LKAB och SSAB släpper ut under ett år, menar han.Men för att få långsiktighet i det hela måste trähusbyggandet komma igång, även vidareförädling av träprodukter måste ske. - De som vi producerar måste vara av kvalité så att det blir långlivat. Då hjälper vi till att hålla kolet i trä eller i vackra möbler, säger han.För att förankra idén och kunskaperna i resten av länet är ett seminarium inplanerat nu i maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!