Visa fingret för flygsäkerhet
Lämna ditt fingeravtryck när du checkar in bagage. Om du gör det slipper du visa upp ID-kort när du ska gå ombord på planet.Det är SAS som satsar på den här tekniken som just nu testas på Kallax. Tekniken är framtagen för att öka säkerheten men också för att underlätta incheckningen.
- Med den här metoden får vi snabbt reda på att den som checkat in ett bagage också är den person som ska kliva ombord på planet, säger Peter Söderlund på SAS.
Han säger att metoden införs för att följa skärpta säkerhetsbestämmelser inom EU.
- Det är viktigt att ha hög säkerhet men samtidigt ska det påverka passagerarna så lite som möjligt. Det ska vara enkelt att flyga med SAS. Därför ska det inte ta 40 minuter för att checka in för en timmes flygning. Det är speciellt viktigt med tanke på att 80 procent av våra resenärer bokar resan via internet eller mobil.
- Med den här nya tekniken höjer vi säkerheten samtidigt som det går fortare att checka in, säger Peter Söderlund.
Han säger att det inte är något tvång att lämna fingeravtryck, de som inte vill göra det får i stället visa upp giltig legitimation. Samtidigt talar han om hur SAS försöker ta hänsyn till passagerarnas integritet.
- Så fort ett plan har landat raderas alla filer med fingeravtryck.
För tre år sedan testade SAS en annan biometrisk teknik i Umeå: då fotograferade man av människors iris. Enligt Söderlund var resenärerna positiva men man övergav ändå den tekniken.
- Att fotografera människors iris är krångligt, de måste stanna till. Och så måste kameran justeras efter människors längd. Fingeravtryck är mycket enklare. Men på sikt kanske det kommer en teknik för ingenkänning av ansikten.
Tekniken med fingeravtryck fungerar inte på omkring var femte människa. Dessa människor måste även i fortsättningen visa upp ID-kort när de checkar in bagage.
Försöket i Luleå ska pågå i fyra veckor. Därefter görs en utvärdering. Tekniken är tänkt att införas på samtliga flygplatser som SAS trafikerar i Norge, Danmark och Sverige. Sammanlagt är det 400 fingeravtrycksdosor som ska installeras.
Det berör tio miljoner resenärer.
Tekniken ska införas successivt och kommer till Arlanda och Landvetter någon gång nästa år.
På tisdagen var det premiär för den nya tekniken. En av dem som testade den var studenten Mak Jelec Dozo.
- Det här är smidigare än att tvingas visa upp sitt id-kort när man ska gå ombord. Och så går det fortare, sade Mak Jelec Dozo som just börjat sina studier till rymdingenjör på Luleå tekniska universitet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!