Virpi: "Man kan bli frisk även från cancer"

Hon fick hudcancer, behandlades och friskförklarades inom loppet av ett halvår. Nu har Virpi Sagasdotter skrivit en bok om sin upplevelse som cancersjuk.

Virpi Sagasdotter är tacksam över att ha haft cancer – och tillfrisknat. "Jag är inte lika stressad längre, man ska leva här och nu", säger hon.

Virpi Sagasdotter är tacksam över att ha haft cancer – och tillfrisknat. "Jag är inte lika stressad längre, man ska leva här och nu", säger hon.

Foto: Monica Ranneberg

Luleå2023-01-02 11:00

Efter den där cancerdiagnosen och behandlingen har allting ändrats för Virpi Sagasdotter, 48 år. Från att ha varit rädd för förändringar och en person som alltid ville planera inför framtiden är hon nu, som hon själv säger, "fri som en fågel".

– Sjukdomen förändrade allt. Men nu är jag tacksam över att jag blev sjuk för jag är inte längre rädd för döden och jag lever mitt liv på ett helt annat sätt, berättar hon.

Allting startade sommaren 2020. Eller egentligen två år innan det eftersom Virpi Sagasdotter känt en knöl vid sidan av halsen, ungefär där halsmandeln är.

– Prover hade tagits men läkarna hade inte hittat något. Eftersom de inte hittade några förändrade celler så tänkte jag inte mer på det, jag tänkte att det var en lymfkörtel som var förstorad.

Hon kände av en ömmande punkt på huvudet och gick till hälsocentralen för undersökning. Då ville läkaren skicka henne på remiss för vidare undersökning av svullnaden i halsen och hon fick snabbspår eftersom läkaren misstänkte cancer.

Den här gången visade proverna precis det.

– När man får ett sådant besked som förändrar ens liv är man inte redo. Jag tog in det men ändå fattar man inte. Men läkaren förklarade att jag skulle bli frisk igen och det tog jag till mig så jag var aldrig riktigt orolig. Han sa att det hade varit annorlunda för 30 år sedan men nu blir de flesta friska.

Virspi Sagasdotter hade drabbats av skivepitelcancer, en form av hudcancer. Hon säger att  hon även var HPV-positiv. Humant papillomvirus är ett vanligt virus och de allra flesta HPV-infektioner läker ut av sig själva. Det finns några HPV-typer som kan orsaka cancer, till exempel livmoderhalscancer och tonsillcancer.

Snart lades hon in på Umeå universitetssjukhus där behandlingen pågick i sju veckor. Fem dagar av strålning, en dag av cytostatika varje vecka.

– Min dotter bodde hos min syster och sin farmor och vi pratade i telefon varje dag. Barn är så anpassningsbara. Säkert var hon orolig men jag pratade aldrig om min sjukdom.

På sjukhuset skrev hon en dagbok som sedermera blev en bok, Pausad, om sjukdomstiden, behandlingen och friskförklaringen.

– Jag hade ingen tanke på att skriva en bok utan jag ville dokumentera det som hänt. Nu vill jag visa att allt inte handlar om döden när man blir sjuk. Man kan bli frisk även från cancer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!