Vintervit ny bok om färgstark mat
Arctic à la carte Norrbotten - det är namnet på en ny matbok från länet. Vill man leka med ord skulle man kunna säga att det är en "vitbok" som redaktören Erik Hornmalm och fotografen Manne Stenros skapat. Utgåvan är en hyllning till det unika norrbottniska skafferiet och till det som råvarorna hämtas ur, den sköna naturen, inte minst i vinterskrud.
kreatör. Simon Laiti är en av de unga nyskaparna i förädlingen av den norrbottniska matskatten.<br>Foto: Andreas <br>Wälitalo
Foto: Andreas Wälitalo
- Mat är ju en central sak i så mycket, turismen, arbetslivet, och här i norr har vi de allra finaste råvarorna, säger Erik Hornmalm som svar på frågan varför han skriver just om mat. - Vi kan dessutom utveckla detta ännu mera och det görs också. Det kommer fram nya matkreatörer, som Simon Laiti, Kattilakoski, exemplifierar Hornmalm, som också förklarar att en satsning på maten ger ringar på vattnet. God mat lyfter turismen och sätter fokus på en naturupplevelserna, skapar nya arbetstillfällen.I ett år har man arbetat på boken Arctic à la carte. - Det tar så långt tid att göra en sådan här bok. Vi har rest oerhört mycket, besökt en rad restauranger från Sälen till Riksgränsen. Bilder till matböcker som kommer ut i Sverige, cirka 250 per år, är ofta tagna i studio.Vi har inte velat ha det så, våra maträtter är fotograferade i utemiljö vilket satte oss på svåra prov, berättar Erik Hornmalm.Plåtningen av en bild tog tre dagar vid ett tillfälle.- Vi snöade helt enkelt inne i Riksgränsen tre dagar och när vi sedan skulle ta bilden blev det 30 grader kallt, ingen risk att maten rann av tallriken där, menar han.Marknadsför siklöja
I boken har förordet skrivits av ordföranden i Matproducenterna i Norrbotten, Tryggve Bergman. Det är mannen som reser landet runt och initierat marknadsför den för länet unika siklöjan i dess olika former samt det guldkantade tillbehöret löjrommen.- Vi har fått mycket stor respons, säger han om den nya produkten som nu är en uppskattad delikatess både i köket hos gemene man samt även på konungens bord. I dagarna levererade Tryggve några kilo rökt löja och löjrom till en sittning som kungen hade. Mycket uppskattat blev omdömet.Viktig nyskapare
I boken finns också Simon Laiti representerad som tidigare drev Kattilakoski gastronomi, numera verksam i Luleå. Laiti är en av de unga viktiga nyskaparna i förädlingen av den norrbottniska matskatten.I boken finns förstås recept på olika läckra maträtter.Den nya boken finns att tillgå i handeln samt på en handfull andra försäljningsställen. Fotnot: Begreppet vitbok betyder "en sammanfattning med viss auktoritet av ideer och ambitioner inom ett område".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!