Vintern sopas bort ...
Operation vårstädning har startat i Luleå. Just nu åker bilar med sopaggregat runt överallt på gatorna och tar upp resterna från vintern - tusentals ton med grus och sand. Det ryker ordentligt från sopvalsarna men när dammet lagt sig är gatorna redo för den kommande sommaren.
BÖRJADE SOPA. Redan i mars började Marcus Kalla och hans kollegor att sopa upp sand och grus från gårdarna i Luleå men då gjorde vintern en kraftfull comeback. "Då fick vi börja sanda igen istället", säger han.
Foto: Petra Isaksson
Han berättar att han och hans kollegor började sopa för ett par veckor sedan men att man fick övergå till sandning när det började falla snö. Marcus Kalla har centrala Luleå som arbetsfält. Han åker runt och servar ett antal bostadsrättsföreningar i centrum. På vintern kan det stundtals vara kallt och grinigt att jobba utomhus men han klagar inte. - Det är ett kanonjobb. Det är fritt och man får vara ute mycket. Dessutom är det väldigt variationsrikt och jag gillar också all kontakt man har med de boende, säger han. När Kalla lämnar Riksbyggens kontor för att åka ut på stan och jobba sitter han bakom ratten på en liten elbil med släp. Riksbyggen har fyra lika miljövänliga bilar som absolut inte bidrar till nedsmutsningen i centrum. Syns
Ombord finns allt en fastighetsskötare kan tänkas behöva under en arbetsdag, till exempel kvast, spade, stege, trimmer med sopvals och en maskin som kan suga upp eller blåsa ihop löv och annat skräp. Kalla berättar att våren är en hektisk tid för fastighetsskötarna på Riksbyggen. Vintern ska städas undan och det ska gå fort. - Det är mycket att göra men det syns ju i alla fall var man har gått fram, säger han och skrattar. Han berättar att de boende som han servar för det mesta är glada när vårstädningen drar igång, även om det dammar en del. - Jag brukar ha med mig en vattenkanna som jag sprider lite vatten med så att det inte ska damma så mycket. Luleå kommun och dess entreprenörer sprider ut omkring 10.000 ton krossat berg (och lite sand) på gatorna varje år och nu ska så mycket som möjligt av detta tas upp. Allt grus forslas från och med i år till den nya deponi- och tvättanläggningen vid snötippen på Porsön. - Om 3-4 år när vi fått ihop tillräckligt stora mängder kommer vi att ta hit den tvättanläggning som Luleå kommun är delägare i, berättar Anders Stenlund.
Meteorologisk vår blir det inte förrän dygnsmedeltemperaturen överstigit 0 grader Celsius sju dygn i sträck. Vårens ankomst är definitivt försenad. Normalt dyker den upp mellan 15 och 20 april vid Norrbottenskusten men i år verkar våren ha stannat till vid Umeå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!