Vattnet sprutar när motorsågen skär genom den tjocka isen. Claes Isoz styr maskinen med van hand. Han har ett tjockt rep knutet runt sin midja och en av badkamraterna håller fast i repets andra ände. Säkerheten går först, även om ivern att bemästra naturen gör att badargänget med större frenesi sågar, hackar, skottar och hoppar på de halvlösa isflaken.
Det har varit en kall natt och isen har byggts på rejält. Det tar sin tid att bryta upp isen i mindre flak som går att lyfta undan.
– Ibland kan vi skjuta iväg flaken under isen, mot strömmen. Men i dag var det extra besvärligt, säger Åsa Fredriksson, 45, som byter om till badkläder när det efter mer än en timmes hårt jobb finns en öppning i vaken. Nu ska hon och några badkompisar försöka få undan mer is.
Åsa är en hängiven vinterbadare som gärna skulle ta ett dopp varje dag, om hon skulle hinna. Nu får det räcka att bada under helgerna.
– Det ironiska är att jag inte ens kan simma och för några år sedan badade jag varken på sommaren hemma eller på semestrarna vid medelhavet, skrattar Åsa och berättar att det var hennes träningskompisar från gymmet som kläckte idén om vinterbad.
– Det var under pandemin och att ses här blev viktigt socialt, att ses regelbundet utomhus var räddningen för oss. Att det är så vacker natur gör det extra fint. För mig är det här verkligen mindfulness och efter badet är man så lycklig. Tänk att jag klarade det!
När badkompisarna kommer till platsen brukar de göra upp en eld. Alla har med sig hackor och spadar och hjälps åt med att öppna vaken.
– Jag har hört andra som badar här säga att det är så fantastiskt att vaken alltid är öppen, de tror att naturen och underströmmarna gör jobbet. De förstår inte vilket arbete som ligger bakom, säger Åsa och nickar mot gänget som enträget jobbar tillsammans.
Det finns isvakar på andra håll också, men Åsa och hennes vänner Lisbeth Löpare Johansson och Annika Klefsjö föredrar det naturnära läget vid Gäddviksströmmen.
– Spaden och ishackan finns alltid med i bilen. Jag har även köpt en stege eftersom det kan vara svårt att ta sig ner och upp ur vattnet när man är kort.
Åsa har laddat ner appen Viva där hon kan följa vattenstånd, vindstyrka och vattentemperatur i Strömören, men någon köldgräns för bad har hon inte.
– Nej, vattentemperaturen är ju densamma och känslan efteråt är lika oslagbar i alla väder.