Skatteverket skickar just nu ut de nya taxeringsvärdena till landets småhusägare, detta sker vart tredje år. Men Villaägarnas riksförbund menar att siffrorna i många fall är felaktiga.
– Felen pekar på en orimlighet i taxeringssystemet. Att på detta sätt beräkna skatteunderlag med stickprov och gissningar hade aldrig accepterats för inkomst- eller bolagsskatt, säger Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villaägarna.
Skatteverket fastställer genomsnittliga värden för småhus inom 9.180 olika områden. Liljeberg berättar att man använt Skatteverkets siffror och räknat ut hur det slår för den enskilda villan. Det slår i snitt 21 procent fel räknat på hela riket.
Det missgynnar dock inte enbart småhusägarna.
– I ungefär hälften av fallen blir taxeringsvärdet för högt och i den andra hälften för lågt, konstaterar Daniel Liljeberg.
Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av fastighetens marknadsvärde. Skatteverket tittar på de priser som gällt vid försäljningar åren innan taxeringsvärdena fastställs. Det kan ge stora avvikelser för enskilda fastigheter medger man.
– Men vi utgår från gällande lag och då gäller genomsnittliga värden. Villaägarna har räknat på det enskilda fallet och det är en helt annan utgångspunkt, säger Erik Rydelid, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Rydelid menar att det ligger i sakens natur att det handlar om genomsnittliga uppskattningar.
– Det finns ingen sanning när det gäller marknadsvärdet. Priset vid ett köp varierar vid varje tillfälle, säger han.
Kan man inte beräkna ett taxeringsvärde för varje enskilt småhus?
– Då skulle vi styckevärdera 2,4 miljoner fastigheter. Det vore helt ogörligt och skulle kosta mer än vad fastighetsavgiften ger. Men detta är ju politiska avväganden, vi följer regelboken, säger Rydelid.
Daniel Liljeberg anser dock att en skatt inte kan beräknas så godtyckligt.
– Villaägarna anser att taxeringssystemet bör avskaffas, på grund av den inneboende rättsosäkerheten i systemet. Fastighetsskatten borde helst avskaffas helt. I avvaktan på att det sker bör den frysas på nuvarande nivå och höjas i takt med prisbasbeloppet, säger han.
Skatteverket vill inte kommentera detta.
– Det kan man ju göra. Men det är en politisk fråga, säger Erik Rydelid.
I Norrbotten är felen enligt Villaägarnas beräkningar störst i Älvsbyn (i procent) och i Luleå (kronor).