Det är i Statistiska centralbyråns undersökning Småhusbarometern som de senaste villapriserna i de större städerna i landet redovisas.
– Marknaden är jättehet, säger Lars-Åke Källhammer som är mäklare hos HusmanHagberg i Luleå.
Han menar att det är bristen på bostäder, på hyresrätter och bostadsrätter, som pressar upp priserna även på villor i Luleåomrädet.
– De yngre bostadsrättsinnehavarna får mycket för sin bostadsrätt när de säljer. Det blir grundplåten till villan.
Maj till september är högsäsong för mäklarna och i dagsläget säljer man allt.
– Jag har en kollega som gjorde 18 affärer i juni. En duktig mäklare ska kunna sälja tolv till 15 objekt, alltså både bostadsrätter och villor, under en månad.
Villapriserna stiger i hela landet, även om Luleå alltså ligger högst i prisökning. I 17 av 21 län har priserna stigit, från kvartal 1 till kvartal 2 som tog slut sista juni. Jämtland toppar länslistan med elva procents höjning, följt av Gotland med åtta procent.
Räknat på det senaste året toppar Västerbottens län, följt av Norrbotten. I Västerbotten har villapriserna stigit med tio procent på årsbasis och i Norrbotten handlar det om åtta procents höjning.
Den som vill sälja sin villa till högt pris bör kanske inte bo i Blekinge län. Där sjunker priserna både räknat mellan kvartal ett och två och på årsbasis.
Det genomsnittliga priset för en småhusfastighet i landet uppgick till nästan 2,3 miljoner kronor under andra kvartalet 2014. Priserna på småhus steg med nästan tre procent under årets andra kvartal, jämfört med första kvartalet.
Riksbankens räntesänkning på torsdagen har naturligtvis också inverkan på småhuspriserna.
Lars-Åke Källhammer har ett recept för hur prisrusningen ska kunna sakta in.
– Bygg betydligt fler äldreanpassade hyreslägenheter! utropar han.
– Det finns otroligt många äldre som sitter fast i sina villor för att det inte finns billiga bostäder just för dem.
– Titta bara på Mjölkudden i Luleå, där är det oftare det står en rullator vid trappan till villorna än en barnvagn.
Medelpriset på en villa i Luleå det senaste kvartalet var 2.184.000 kronor. Lars-Åke Källhammer och hans kollegor märker att det finns en "smärtgräns" för villaköpet. Villor som kostar över tre miljoner kronor har en betydligt snävare målgrupp när det gäller köpare.
– En villa som kostar tre miljoner, där måste du ha 450.000 i kontantinsats. Det kanske du får lös om du säljer en bostadsrätt i dag.