Luleåmäklaren: "Jag har blivit lägenhetsmäklare"

Snittpriset på en villa i Luleå har ökat med närmare nio procent det senaste året. Enligt Lis-Marie Pettersson, mäklare med trettio års erfarenhet i branschen, beror prisökningen på att det finns för få hus till salu. "Jag har aldrig varit med om något liknande", säger hon.

Det senaste året har priset på Luleåvillor ökat med närmare nio procent.

Det senaste året har priset på Luleåvillor ökat med närmare nio procent.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Luleå2021-07-21 16:00

Lis-Marie Pettersson, vd och fastighetsmäklare på Mäklarhuset i Luleå, tror att prishöjningarna är en effekt av pandemin, där efterfrågan på villor har ökat samtidigt som färre vill sälja. 

– När det kommer ut något bra på marknaden drar priset iväg. Jag tänker att pandemin kan ha spelat in, där de som bor i hus mår bra där och har inte lust att sälja helt enkelt. 

Siffror från Svensk mäklarstatistik visar att snittpriset för en villa i Luleå har ökat med 8,9 procent det senaste året. I Norrbotten har snittpriset stigit med 14,2 procent och Gällivare är den kommun som sticker ut. Där ökade snittpriset på en villa med 28,5%. 

På Hemnets hemsida går det nästintill varje månad att hitta Luleåvillor som säljs i sex- eller sjumiljonersklassen. I juli månad landade slutpriset för en villa på Bergnäset på 6,6 miljoner med utgångspriset 5 995 000 kronor. 

Med sina trettio år i branschen säger sig Lis-Marie Pettersson aldrig ha varit med om något liknande. 

– Det har inte varit husbrist på det här sättet tidigare. Jag som nästan bara brukar sälja villor har i år blivit lägenhetsmäklare i stället. Jag har inte sålt en villa under andra kvartalet. 

Samtidigt som villapriserna stiger i Luleå och Norrbotten sjunker villapriserna i Sverige för första gången på mer än ett år. Detta enligt färska siffror från analysföretaget Valueguard vars prisindex mäter den underliggande utvecklingen på bostadsmarknaden. Siffrorna visar att bostadspriserna sjönk med en halv procent i juni jämfört med föregående år. I april förra året var senaste gången Valueguard kunde observera sjunkande bostadspriser. 

I Stockholm sjönk priserna med 1,3 procent och därmed mest bland storstadsregionerna. Lis-Marie Pettersson tror att fler väljer att bo kvar eller flytta till landsbygden. 

– Vi har många hemvändare som väntar att få tag på något. 

Lis-Marie Pettersson är inte orolig över att hon kanske inte kommer få sälja fler hus, utan ser tvärtom indikationer på fler försäljningar till hösten. 

– Det kan bli en öppning snart, hoppas jag, med fler hus på marknaden och då sjunker efterfrågan i takt med att pandemin lättar. Då börjar också huspriserna röra sig och kan då återgå till mer normala nivåer, kanske redan under nästa år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!