I alla fall inte enligt en undersökning som Charlotta Melander, forskare i nationalekonomi vid Högskolan i Jönköping, gjort.
– Man vill fortfarande ha den service som storstaden ger och är inte så sugen på villalivet längre, sa Charlotta Melander till TT tidigare i veckan.
Många kommuner hoppas dock på återvändareffekten. De färdigutbildade och förhållandevis unga hemvändarna är en resurs.
Återvändarna har tidigare lockats med event och arrangemang. Fagra ord sägs om hembygden. Men eventen har blivit färre, mycket i takt med att bostadsköerna ökar.
I Gällivare ordnas dock hemvändarmässa på juldagen.
I Luleå ligger man lågt med eventen.
– Vi har riktat oss i mycket högre grad till Luleåborna själva, säger till exempel Anna Degerman på Luleå kommuns utvecklingskontor.
– Vi har redan bostadsbrist och köer. Det som behövs är stolta Luleåbor som berättar om Luleå.
I Gällivare råder också bostadsbrist, men Kjell-Åke Johansson på Expandum i Gällivare menar att bostad är en sak man får jobba med, när ett jobb blivit tillsatt.
– Hemvändare kan ha lättare att få bostad, just för att de är från orten och har kontakter.
Hanna Lidström och hennes man flyttade till Luleå från Eskilstuna. Han är Luleåbo, medan hon är bördig från Piteå. Just detta med bostadsbristen har varit ett problem.
– Vi hade väldigt svårt att hitta boende.
Något husköp blev det inte, trots att de var på flera visningar. De flyttade in i lägenhet. Nu, något år senare, bygger de villa för att få vad de vill ha.
Inga kampanjer alltså, men också i år kan utflyttade Luleåbor räkna med en julhälsning från kommunalråden Yvonne Stålnacke och Karl Petersen.
2.112 julhälsningar har skickats ut från kommunhuset.