Villaägarna om extremprisläget: "Ett wakeup-call"

Klas Hannu på Villaägarna i Luleå tror att den senaste tidens prishöjningar kan bli ett uppvaknande för många och ett bra läge att se över sina elavtal.

När isläggningen pågår går vattenkraftverket i de stora norrländska älvarna ner på halvfart och det har fått priset på el i norra Sverige att skjuta i höjden.

När isläggningen pågår går vattenkraftverket i de stora norrländska älvarna ner på halvfart och det har fått priset på el i norra Sverige att skjuta i höjden.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Luleå2021-11-30 16:05

Elpriset har hamnat i fokus denna höst och särskilt under november. I norra Sverige är priset på el lägre än i Södra Sverige men även i norr har priset skjutit i höjden och speciellt denna vecka. Under måndagen var det cirka 3,60 kronor per kilowattimme. En stor orsak till att även norra Sverige på kort tid fått prisökningar på flera hundra procent är att isläggningen i de stora vattenkraftsälvarna pågår och då går produktionen på halvfart.

Den som sitter på rörligt avtal kommer känna av det när räkningen kommer.

– Om man sitter på rörligt avtal i det här läget där man faktureras ett högt pris får man hantera det, säger Klas Hannu som sitter i Villaägarnas styrelse i Luleå.

Alltså förhandla med leverantörer för att försöka få ner kostnaderna.

– Det här kan vara ett "wakeup-call" för många att se över vad man har. Hur ser det ut? Det kan vara ett bra läge att upphandla sitt avtal, säger Klas Hannu som anser att det är de små som drabbas nu.

– Det är de privata aktörerna som får betala priset. Det har man sett tidigare att de stora aktörerna som Facebook och andra har ett lågt råkraftspris. Det blir nog konsumenterna som får ta volatiliteten (prissvängningarna).

Villaägarna vill från centralt håll att riksdagens partier ska slopa energiskatten eller åtminstone sänkas under krisen.

– Att slopa helt kan nog bli svårt även om vi jobbar för det. Men det kanske blir en mellanväg, säger Klas Hannu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!