– Jag ser det här som en juridisk fråga. Det måste lösas, säger han.
Anders Westerberg är kritisk till hur han blivit behandlad när han kämpat för att få problemet åtgärdat. Han visar upp mejlkorrespondens under lång tid med ett otal personer vid Luleå kommun.
– Jag har försökt få hjälp men bara bollats till olika personer. Min känsla är att projektet är så stort och att det är så många inblandade att det inte går att hitta någon som är ansvarig.
Anders Westerberg bor sedan 13 år tillbaka på Mästerlotsvägen på Mjölkudden. Mellan tomten och väg 97 har han en gång- och cykelbana och ett bullerplank. På andra sidan 97:an finns Scandic hotell.
2019 drogs rör i riktning mot Rostbollen. Den trädbarriär som fanns mellan tomten och vägen kapades bort och bullerplanket revs under arbetet.
– Det grävdes bland annat på min tomt. Här hade jag en krater, säger han och visar.
Vid tiden för arbetet gjorde ett företag en mätning av buller och skakningar på hans tomt, på uppdrag av Östra länken-projektet.
– När jag ville ta del av det färdigställda protokollet och bilder så fick jag inte det. Jag skulle stå mig slätt mot dem i en process. Jag tycker att jag borde rådgivits att anlita en besiktningsfirma själv. Det här är inte ett bemötande jag förväntar mig av en kommun, säger Westerberg.
Han bedömer att arbetet tog ungefär ett år. Därefter återställdes bullerplanket men problemet är att det är för lågt.
Vi genomför intervjun i trädgården på baksidan av familjens hus. Långtradare och annan tung trafik passerar i strid ström. Det är svårt att göra sig hörd.
– Planket stoppar inte bullret på långa vägar. Det är stor skillnad på oljudet mot hur det var innan träden kapades bort. På somrarna när det var löv och sly, och det grönskade, var det ganska tätt. Nu går det knappt att sitta här längre. Jag har försökt få hit kommunen för att göra en bullermätning men inte fått någon återkoppling ännu. Jag kan inte tänka mig att det här är okej. Om det inte bullrar för mycket här, var bullrar det då för mycket i Luleå?
Några nya träd kommer inte att planteras, har han fått besked om.
– Kommunen säger att rötterna kan påverka rören, så det är inte aktuellt.
Anders Westerberg har själv försökt plantera träd i trädgården, men de är små och tunna och gör ingen större skillnad ännu.
– Vi vill bo kvar här tills vi blir gamla. Det jag kräver är för det första att få tag på någon som säger sig vara ansvarig, och för det andra att bullerplanket ska höjas avsevärt, säger han.
Östra länkens projektledare Ingvar Mosesson:
– Att träden är borta kan göra skillnad för honom men det kan vi inte göra något åt. Planket har återställts som det var före arbetet men visst, det är lågt. Jag kan ha förståelse för hans åsikt. Vårt ansvar på VA-sidan är dock bara att återställa.
Mosesson hänvisar till avdelningen landskap och trafik vid stadsbyggnadsförvaltningen, men inte heller där anser man sig vara ansvarig.
Klart besked kommer dock från stadsbyggnadschef Helén Wiklund Wårell.
– Vi kommer att göra en bullermätning i närtid, och sedan får vi ta det därifrån, beroende på vad mätningen visar, säger hon.
Några specifika åtgärder vill hon inte gå in på i det här läget.
– Nej, vi kommer att titta på vilka åtgärder som är möjliga och ta ett beslut efter det.