Vill veta hur Rikshem-affären blev till

"Glorian har ramlat av Rikshem" – det säger Jonas Brännberg, en av de som riktat hårdast kritik mot affärerna med bostadsbolaget.

Kritisk. Nina Berggpård (V) vill inte sälja Lulebos lägenheter.

Kritisk. Nina Berggpård (V) vill inte sälja Lulebos lägenheter.

Foto: Karin Bergdahl

Luleå2016-03-03 15:30

Först fick vice vd gå, sedan kom en revision som riktade kritik mot ledningen. Och nu får även vd Jan-Erik Höjvall lämna Rikshem.

– Det är ju uppenbart att den gloria som kommunalrådet Niklas Nordström gav Rikshem har hamnat på sned. Bolaget var ju så socialt ansvarstagande och något man kunde lita på. Jag skulle vilja säga att glorian ramlat av, säger Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet.

Han tror att den revision av Rikshem som kom för ett par veckor sedan innehåller material om hur Luleå och Rikshem förhandlat.

– Man kan ju fråga sig hur förhandlingarna med Rikshem gick till. Det borde kommunledningen svara på, säger han.

Brännberg syftar på den del i rapporten som säger att Rikshem i sin representation "mot företrädare för kommuner" vid sju tillfällen av femton inte tillämpat "särskild restriktivitet och försiktighet". Representationen gällde diskussioner "om framtida avtal".

– Ingår Luleå i den granskningen? Detta visar i alla fall att man inte haft hyresgästernas bästa för sina ögon utan sitt eget bästa, säger han.

Nina Berggård, gruppledare för Vänsterpartiet, säger:

– Ett kommunalråd i Luleå förhandlade med sin kompis som var vice vd på Rikshem, det kan jag stå för.

Läs mer: Tur jag fanns kvar

Berggård oroas dock inte av att bolagstopparna nu fått gå.

– Det kan knappast vara till nackdel för Rikshems hyresgäster i Luleå att bolagets styrelse nu får ordning på den högsta ledningen. Styrelsen har ju att se till bolagets bästa, jag har ingen insyn där men nu har ju både vice vd och vd fått gå, säger hon.

Vänsterpartiet har som bekant överklagat Lulebos nya ägardirektiv och genom det försenat Rikshemaffären. Fallet ligger just nu i kammarrätten men affären kunde ändå slutföras i slutet av förra året genom att den godkändes en extra gång av kommunfullmäktige.

– Det gör mig både frustrerad och besviken att bli orättvist uthängd för att stoppa nybyggandet i Luleå, säger Berggård.

Hon hoppas nu att inte bostadsbyggandet ska stanna upp på grund av att Rikshem byter ledning och även möblerar om styrelsen.

– Att få fart på bostadsbyggandet – det var ju själva motivet till hela affären. Men nettotillskottet av nya bostäder kommer snarare att minska genom denna affär, det har vi räknat på, säger hon och tillägger:

– I grunden är vi emot att Lulebo säljer ut våra gemensamma tillgångar. Sedan spelar det mindre roll om det är Rikshem eller någon annan som köper, säger hon.

Moderaternas gruppledare Anders Josefsson menar att det är bråttom för Rikshem att hitta nya toppchefer.

– Det måste gå snabbt. Men jag tror inte det ska påverka Rikshems planer på att bygga i Luleå, absolut inte, det är ju en professionell aktör. Och det skulle kosta, avtalet har ju ett extremt stort vite i så fall, säger han.

Josefsson ser dock positivt på att AMF och Fjärde AP-fonden nu deklarerat att de stannar kvar som ägare.

– Det är ju två stabila ägare, säger han.

Krister Karlsson är chef för plan och fastigheter vid Rikshem.

– Jag har inte fått någon som helst signal om någon förändring gällande Luleå. Vi kommer att fortsätta vara ett expansivt företag och vi ser Luleå som en tillväxtkommun, säger han.

Som Kuriren berättat ska Rikshem bygga 96 små lägenheter på Klintbacken så fort planen är klar.

Sedan då?

– Ja, vi har inga färdiga projekt men det är Kronan vi tittar på. Vi har ju egen mark där, säger Krister Karlsson.

Läs mer: Rikshem talar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om