Studien har gjorts av ambulanssjuksköterskan Ricard Larsson och Åsa Engström, biträdande professor vid institutionen för hälsovetenskap vid Luleå tekniska. De har intervjuat sju ambulanssjuksköterskor i södra Sverige som jobbat två till 26 år inom ambulanssjukvården. Samtliga har också tagit hand om minst tio patienter vardera som drabbats av hjärtstopp.
Kan bara gissa
På grund av sekretesslagen har ambulanssjuksköterskorna i Sverige inte någon generell rättighet att få veta hur det gick för hjärtpatienten de återupplivat. Överlevde han eller hon?
- Personalen vill veta hur det gick för patienten, men också få en bekräftelse på om de åtgärder de gjorde var riktiga. Nu kan de bara gissa, säger Åsa Engström, i ett pressmeddelande från universitetet.
En annan slutsats man drar av studien är att ambulanssjuksköterskorna också vill ha mer respons. Bland annat för att de ska kunna analysera sina egna insatser, både medicinskt och själva omhändertagandet.
I Norrbotten finns det sedan en tid tillbaka en möjlighet för ambulanssjuksköterskorna att notera att de vill ha en uppföljning av omhändertagandet. Då ska ambulansläkaren ge ett skriftligt svar.