Vill väcka nytt liv i Honnörsbacken

Nu kan Honnörsbacken vara på väg att väckas ur sin Törnrosasömn. "Vi arbetar för att göra ett omtag inom ett år", säger regionchef Johan Bergholm på Obos.

Bostadskrisen 2018 blev Brf Honnörsbackens fall. Nu kan Obos vara på väg att väcka det avsomnade bygget till liv.

Bostadskrisen 2018 blev Brf Honnörsbackens fall. Nu kan Obos vara på väg att väcka det avsomnade bygget till liv.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2022-08-24 06:00

Obos tillhör de största aktörerna på bostadsmarknaden i Norden. 2018 valde företaget att bromsa in när bostadsmarknaden i Sverige gick in i en svacka.

Det fick stora konsekvenser för bostadsprojektet Brf Honnörsbacken, beläget nedanför det gamla kasernområdet som i dag kallas Kronan. I sluttningen ned mot Skurholmsfjärden startade bygget av 32 kedjehus hösten 2017.

Tio sutteränghus blev färdigbyggda, men övergivna betonggrunder och färgglada plaströr markerar i dag platsen där de 22 husen i bostadsrättsföreningen skulle ha stått.

– Jag förstår att det ger ett dåligt intryck när det står något halvfärdigt kvar på platsen, men vi har börjat arbeta med projektet igen. Jag kan i dagsläget inte säga exakt hur det kommer att se ut. Vi håller på att titta på olika sätt att göra ett omtag. Förmodligen behöver vi riva lite av det som vi redan byggt, säger Johan Bergholm.

En nystart kan ändå gå fort. Detaljplanen ligger redan på plats. 

– Förhoppningsvis kommer vi att ha något att presentera för marknaden inom ett år. Sedan hänger den fortsatta tidsplanen på hur vårt erbjudande tas emot, betonar Johan Bergholm.

I dag saknar Obos ett säljkontor i Luleå. Det avvecklades i samma veva som luften gick ur bostadsmarknaden. Närmaste kontor finns i Umeå.

Enligt regionchef Johan Lindholm är företaget väg norrut.

– Vi hoppas att återetablera vår säljorganisation i Luleå under hösten. Vi är också intresserade av Boden och övriga Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!