Vill skapa mötesplats för funktionshindrade
Året är 2006.Men ändå kämpar handikapprörelsen mot samma fördomar som man gjorde för tio år sedan.- Vi upplever fortfarande att det är svårt att lyssna på individer, säger Kurt Hofgren som är orförande i HSA Norrbotten.
På lördagen var bland annat landshövdningen Per-Ola Eriksson samt Plannjacoachen David Visscher och föreläste.
- Det är viktigt att få in personer som inspirerar men som inte nödvändigtvis har erfarenhet av handikapprörelsen, säger Kurt Hofgren.
Tre huvudfrågor
Landshövdningen pratade mycket om näringslivet och om hur viktigt det är att alla är delaktiga i kommunikationen mellan individ och myndigheter.
Just näringslivet är en viktig del i handikapprörelsens verksamhet.
- Vi jobbar med tre huvudfrågor. Det är arbete, tillgänglighet och hälso/sjukvård, säger Hofgren.
Funktionshindrade hamnar ofta utanför arbetsmarknaden och därför har man nu börjat jobba på ett litet annorlunda sätt med något som kallas för sociala företag.
- Människor jobbar där utifrån sina egna förutsättningar. En del kanske bara kan jobba tio timmar i veckan medan andra jobbar 40 timmar, säger Sussanne Blomdahl som är en av arrangörerna till konferensen.
Ny konferens i Piteå
Exempel på sådana företag är kooperativet Valborg som bland annat driver elevkaféet på Sunderby folkhögskola samt kooperativet Valfrid som är i startgroparna med ett hunddagis ute på Kronan.
- Det är helt vanliga företagare som startar verksamhet inom den bransch de är intresserade, säger Sussanne Blomdahl.
Arbetsmöjligheterna kommer också att stå i fokus om drygt en månad då det är dags för konferens i Piteå.
- Vi lägger då tonvikten på hur näringslivet ser på arbetsmarknaden för personer med funktionshinder, säger Kurt Hofgren.
Förhoppningen är då att få näringsminister Maud Olofsson som föreläsare. Något som säkerligen skulle smälla högt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!