Vill skapa en levande kyrkstad

Sten Stafström och Kent Jonsson är två eldsjälar som vill skapa en naturlig samlingsplats i Gammelstads kyrkby för att så många som möjligt ska få ta del av byns världsarv och kultur.
- Vi vill skapa en levande kyrkstad, säger Kent Jonsson.

Luleå2012-07-20 14:49

Efter att ha sett hur alla besökare och turister som passerat genom kyrkbyn inte stannar till ordentligt, började de fundera på vad orsaken till det är. De bildade då kyrktorgsgruppen som består av två medlemmar till, Rickard Marklund och Lennart Johansson.

- Vi satte oss ner och kom fram till att vi ska bygga en scen på torget. Ibland kanske kyrkan och världsarvet inte alltid räcker till för att göra det attraktivt, utan det kanske bör kompletteras med någonting mer, säger Sten Stafström.

Scenen går under namnet Kyrktorgsscenen och beräknas bli färdigbyggd i helgen. Det är en flyttbar scen som kommer stå på torget under sommaren och den kommer invigas den 28 juli.

- Vi vill skapa en liten oas med en scen, lite blommor och bänkar som gör det lite trevligare för folk så att torget blir mer attraktivt. Scenen är en liten del av det hela, men ändå en viktig dörröppnare. Gör vi ingenting, då händer det ju ingenting, säger Kent Jonsson.

Förutom scenbyggandet har man öppnat ett gatukök och det kommer även att bedrivas torghandel där allt från Norrbottniska hantverk till färska grönsaker kommer säljas.

- Vi vill ta tillbaka det som det en gång var på torget. Det ska inte vara vem som helst som får komma hit utan vi ska ha genuina Norrbottniska hantverk som passar in i den här miljön och historien, säger Jonsson.

Hela projektet bygger på ideella krafter och är ett samarbete med kyrkan, tekniska nämnden och kulturnämnden.

- Kyrkan är väldigt engagerad i det här och kommer stå för all utrustning när det gäller högtalare och liknande. Nämnderna har hjälpt oss ekonomiskt och det är vi väldigt tacksamma för, säger Stafström.

Kyrkotorgsscenen

Vid invigningen den 28 juli kommer Gammelstads kyrkokör att uppträda på scenen.

När veteranbilsdagarna anordnas varje onsdag i sommar kommer en trubadur spela Elvis-låtar som bakgrundsmusik.

Senare i sommar kommer den nye landshövdingen Sven-Erik Österberg och kommunalrådet Karl Petersen att bjudas in för att prata om Gammelstads kyrkby.

Kyrkotorgscenen kommer dessutom att vara öppen för alla som vill uppträda eller tala i sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om