Det är några av orsakerna till att vården i Norrbotten inte fungerar. Det menar Julius Breimer Nord, läkare vid psykiatrin i Sunderbyn.
– Patienterna far illa och många läkare känner att man inte räcker till, säger han.
Vi har tidigare berättat att Läkarförbundet i en larmrapport uppger att hälften av läkarna i Norrbotten inte hinner med sitt jobb under den normala arbetstiden. Rapporten visar också att tre av tio läkare uppger att de inte får den vila och återhämtning de behöver mellan arbetspassen. Politikerna säger sig förstå problemen och försöker både locka fler läkare till Norrbotten och avlasta läkarnas arbetsuppgifter så de ska får mer tid får patienterna.
Julius Breimer Nord, som själv också är aktiv i Norrbottens läkarförening, menar att nuvarande situation ofta står i strid med läkaretiken.
– Vi hinner inte träffa patienterna tillräckligt ofta. Bara detta att skriva ut recept. Man ska egentligen skriva ut medicin till egna patienter som man känner till. Men läkarbristen gör att vi nu måste skriva ut recept till andra läkares patienter och det känns inte rätt, säger han.
Julius Breimer Nord veckoarbetstid kan vissa veckor överskrida 60 timmar, först kan han ha mottagning under en vecka och sedan två jourpass under helgen"
– Då vi har mottagning kan vi ha patienter ungefär halva arbetstiden och den andra tiden går åt till administration av olika slag. Det kan vara recept, intyg eller kontakter med olika myndigheter och journalföring, säger han.
Hinner du återhämta dig mellan arbetspassen?
– Då jag har mottagning går det någorlunda. Men då jag har nattjour är det sällan. Det beror ju på hur många patienter som kommer in, men ofta går det i ett under jourtiden.Vi är för lite personal, säger Julius Breimer Nord.
Då det gäller journalföringen ska läkarna ha hjälp av medicinska sekreterare.
– Men även där är det brist. De mest akuta journalerna kan i bästa fall skrivas ut under dagen, medan det kan ta flera månader innan de mindre akuta journalanteckningarna blir utskrivna, säger Julius Breimer Nord.
Personalbristen gör att det kan vara långa väntetider till olika behandlingar.
– Till exempel KBT-terapi som är viktiga för många patienter. Dit kan det vara upp emot ett års väntetird, och då far patienterna illa, säger Julius Breimer Nord.
Hur attraktivt är Region Norrbotten som arbetsgivare bland läkare?
– Inte alls. Vill man ha bra lön och en bra arbetsmiljö väljer man inte att jobba hos Region Norrbotten. Läkartätheten här är också lägst i landet. Vill man ha en bra lön och en bra arbetsmiljö väljer man att jobba hos andra, säger Julius Breimer Nord.
Han tycker också att cheferna hos Region Norrbotten är bakbundna.
– De har till exempel inte mandat att sätta lönerna, utan det gör HR. Region Norrbotten är alldeles för toppstyrt och cheferna ute i verksamheten har inte mycket att säga till om.
Det behövs många stafettläkare för att få verksamheten att fungera. En vanlig dag kan fem av 16 läkare som jobbar på psykiatrin i Sunderbyn, Boden och Kalix vara stafettläkare.
– Det kostar landstinget mycket pengar. Läkarna som kommer hit är duktiga. Men de kan ju inte ha samma patientkontakt som vi som jobbar här hela tiden. De kommer en vecka eller två då och då. Och då hinner man ju inte lära känna patienten. De gör samma jobb som oss men de har mycket högre löner, säger Julius Breimer Nord.