Vill folkomrösta om skolan

Sista striden stundar för de som vill stoppa beslutet om Framtidens skola. De ska nu försöka få till en folkomröstning i frågan.

Större. Frågan om Framtidens skola är större än Luleås framtida skolstruktur menar Thomas Söderlund i Samverkansgruppen.

Större. Frågan om Framtidens skola är större än Luleås framtida skolstruktur menar Thomas Söderlund i Samverkansgruppen.

Foto: Anders Köjs

Luleå2016-03-09 13:37

Samverkansgruppen för Hela kommunen ska leva och lära ger inte upp sin kamp mot Framtidens skola. Inför det slutliga beslutet i kommunfullmäktige den 4 april rustar gruppen nu för en stor manifestation i Luleå.

– Vi hoppas alla i Luleå kommer, säger Jeanette Strömbäck, Gammelstad.

Manifestationen sker i form av en karneval/demonstration den 19 mars på gågatan i Luleå. Det är också startskottet för en namninsamling.

– Vi vill få till stånd en folkomröstning enligt kommunallagen. Vi vill ha en dialog om skolans framtid i Luleå men kommunen vill inte lyssna på oss. Det är väldigt många som känner att de inte blir hörda, säger Anna Widén, Svartöstaden.

För att få till stånd en kommunal folkomröstning krävs att tio procent av de röstberättigade skriver under kravet. För Luleås del rör det sig cirka 6 000 underskrifter och de har sex månader på sig.

– Vi vill att beslutet tas på rätt sätt, på rätt grunder och att fler är delaktiga, säger Widén.

– Lärarna till exempel, ingen har hört dem. De uppmanades att lämna in sina synpunkter senast den 18 juni. Men beslutet togs den 15 juni, säger Thomas Söderlund, Gammelstad.

Han menar att frågan egentligen är större än skolstrukturen i Luleå.

– Det handlar mer om vad för samhälle vi ska ha. Man kan inte ta beslut i miljardklassen utan en riktig konsekvensanalys. Luleå ligger bra till i skolrankingen i Sverige och Luleå har en struktur med mindre skolor. Det kanske finns ett samband, säger Söderlund.

Han är konsult och samhällsbyggare och har granskat underlaget och beslutsprocessen.

– Att man ändå avser genomföra förslaget hänger ihop med ett strategival taget på ks-au 25 maj 2015. Och det beslutet har inget med lärarfrågan att göra, man vill locka nya aktörer till Luleå som skall bygga bostäder och samhällsfastigheter. Det är därför man inte lyssnar på kritiken, det är ett beställningsjobb från ledningen, säger han.

Strategibeslutet har redan delvis förverkligats genom Rikshemsaffären och nu väntar en annan aktör menar Söderlund och pekar ut fastighetsbolaget Hemsö.

– De ska bygga de nya skolorna och förskolorna, säger han.

Hur vet du det?

– Ja, ingen har sagt det rakt ut men allt, och då menar jag allt, pekar på det. Och det står jag för.

En kommunal folkomröstning är enbart rådgivande.

Samordningsgruppen samordnar arbetet för arbetsgrupperna på de berörda skolorna som verkar för att ändra beslutet om Framtidens skola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om