Vill behålla flyktingar: "Saknar kompetens"

Kompetensen saknas och går i spillo – nu berättar det regionala partnerskapet om den nya handlingsplanen som ska göra processen för att få flyktingar in i arbetslivet effektivare.

Landshövdingen Sven-Erik Österberg vill att Norrbotten ska kunna ta tillvara på flyktingars kompetens.

Landshövdingen Sven-Erik Österberg vill att Norrbotten ska kunna ta tillvara på flyktingars kompetens.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2015-12-15 14:53

En undersökning som gjorts av länsstyrelsen och Luleå tekniska universitet visar att det måste tillkomma mer än 40.000 nya anställningar i Norrbotten fram till år 2025. Det är dels en tillväxt, men det handlar också om att ersätta de som går i pension.

– Vi har inte sedan vi började mäta på 60-talet haft så många lediga jobb, men vi saknar kompetensen. Flyktingar som kommer hit har den kompetensen, säger Göran Nilsson, marknadschef för Arbetsförmedlingen i norra Norrland.

Nu har det regionala partnerskapet tagit fram en handlingsplan som går ut på att man snabbare ska kunna ta reda på kompetensen hos flyktingar och även på ett snabbare sätt få in dem i arbetslivet.

– När stadsministern var här så tog jag upp att vi skulle vilja ha ett snabbspår. Det sitter 600 flyktingar vid riksgränsen där migrationsverket inte har möjlighet att ta reda på vad de sitter på för kunskaper, säger landshövdingen Sven-Erik Österberg och fortsätter:

– Vi vill ha ett snabbspår i form av ett pilotprojekt där vi snabbt ser vilka som exempelvis sitter på sjukvårdskunskaper, säger landshövdingen.

I dagsläget menar det regionala partnerskapet att processen är för lång och därför hinner för många flyktingar lämna länet.

– 75-80 procent lämnar Norrbotten inom tre månader och det är jättemycket kompetens. Det är kompetens vi behöver, säger Göran Nilsson.

De tillhör regionala partnerskapet:

Medlemmarna

Arbetsförmedlingen, Företagarna i Norrbotten, Kommunförbundet i Norrbotten, LO, Luleå tekniska universitet, Länsstyrelsen i Norrbotten, Norrbotten läns landsting, Norrbottens Handelskammare, SACO, Sametinget, Trafikverket, Unionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om