Vilken bakelse blir din favorit?

Nu kan du vara med och rösta fram vilken bakelse som blir den officiella Luleå-bakelsen. Rösta här intill!

bakelse2

bakelse2

Foto: Linda Wikstrom

Luleå2014-07-08 15:44

Bakelserna kommer från Gammelstads konditori respektive Hemmagastronomi, men vilket konditori som står för vilken bakelse hålls hemligt till omröstningen är avslutad. 

Röstningen gäller bakelsens utseende och hur kreativiteten bakom framtagandet av bakverket. På fredag under Hamnfestivalen kommer det även att finnas möjlighet att provsmaka bakelsen och rösta på plats utifrån smaken.

Bakelse 1

En chokladmoussebakelse gjord på ljus choklad, med åkerbärskompott och en browniebotten. Den är gjord för att det ska vara en folklig och god bakelse, med åkerbäret som en hyllning till Norrbotten och Luleå.

När bakelsen togs fram var det främst med smaken i åtanke och därför valdes den alltid populära chokladen. Tanke har också lagts vid att det bara ska vara naturliga ingredienser som choklad och åkerbär.

 

Bakelse 2

En bakelse gjord på hjortronmousse och vaniljkräm med både maräng- och sockerkaksbotten. Den kompletteras med vit choklad, olika sorters norrbottniska bär och hjortronsylt. En blå rand runt bakverket symboliserar vattnet, i en helhet tänkt att visa Luleå som en somrig sjöstad.

Tanken är att det ska vara en traditionell bakelse som ska gå att göra hemma helt från grunden, med ingredienser från Norrbotten.


På fredag kommer Hamnfestival-besökare mellan klockan 11-13 kunna provsmaka de två bakelserna utanför Norrbottensteatern, och på plats rösta på sin favorit. Därefter kommer en jury att göra sin bedömning och till sist kommer vinnarbakelsen att utses i en direktsänding på 24 Norrbotten mellan klockan 14-16.

Juryn består av:


Anna Jonsson, klubbdirektör Northland Basket

Eive Stenvall, hotelldirektör Quality Hotel Luleå

Mats Ehnbom, chefredaktör Norrbottens-Kuriren

Anna Degerman, Utvecklingschef, utvecklingskontoret Luleå

Niklas Nordström (S), kommunalråd Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om