Tävlingsbidragen kommer från Hemmagastronomi och Unik, men vilket bageri som står för vilken bakelse är hemligt fram tills röstningen är avslutad.
Rösta på det tävlingsbidrag som du tycker ser mest aptitlig ut och som du anser har lyckats bäst med uppdraget ”att smaksätta Luleå”. På fredag under Hamnfestivalen kommer det även att finnas möjlighet att provsmaka bakelsen och rösta på plats utifrån smaken.
Bakelse 1 består av en smördegsbotten med en hjortrontrio- gelé, mousse och mylta, samt lakritsbavaroise.
Så här säger bagaren om sitt tävlingsbidrag:
”Bakelsen är tänkt som en hyllning till det norrländska myrguldet - hjortronet. Inslaget av lakrits symboliserar det mörka vinterhalvåret.
Den norrländska traditionen, våfflor med grädde och hjortronsylt, i ny modern tappning.”
Bakelse 2 består av en mandel duchesse, med hallon- och tranbärsmarmelad, karamelliserade mandlar och en vaniljsabayon med citruskaraktär. Bakelsen är klädd i vit choklad.
Så här säger bagaren om sitt tävlingsbidrag:
”Som nyinflyttad i Luleå blev mitt första intryck snö, is och kyla men när jag fick uppleva samhället blev jag mycket varmt välkommen.
Med detta som grundtanke har jag skapat denna bakelse med en frostig vit choklad som då skall representera ett snöigt Luleå. På insidan finns det både varma mjuka smaker så som karamelliserade mandlar och en somrig mjuk sabayon med vanilj/citron, samt en marmelad med traditionella Norrbottniska smaker av hallon/tranbär.”