Det är inte enbart lärare som far illa av ett stökigt klimat på skolorna. En förälder, som vill vara anonym, beskriver en hårt etablerad machokultur som finns lågt ner i åldrarna och bidrar till att problemen riskerar att eskalera i tonåren.
Föräldern beskriver stora problem som pågått och påverkat dennes barn sedan förskoleåldern, något som gjort att barnet periodvis mår dåligt i skolan.
– Vi har gett upp! Vi tar inte längre kontakt med skolan, för det finns inga lösningar på det här problemet, säger föräldern.
Uppfattningen är den att det är de barnen som är högljudda och stökar på lektionerna som fått sätta standarden vad gäller studieron och föräldern har inte uppfattat att skolan kommit med bra lösningar.
– De barnen som vill ha det tystare och faktiskt vill få studiero blir erbjudna att använda hörselkåpor, det är ju helt absurt! Det pekar ut barnen som störs och det lägger ansvaret på barnen att råda om sin egen arbetsmiljö, så får det bara inte vara, fortsätter föräldern.
Föräldern tror inte heller problemet beror på lärarna och menar att problemet behöver tas på allvar på högre instanser.
– Jag är övertygad om att lärarna gör precis så gott de kan. Men man blir rädd för att kommentera det, vissa lärare tar det så otroligt personligt och tror man gör påhopp mot dem när man påpekar detta.
En gång valde föräldern att besöka skolan för att få en bild av stämningen och klimatet.
– Jag blev chockad över hur vårat barn ska sitta dag ut och dag in i det där kaoset. Vi får dåligt samvete över att tvinga iväg hen till skolan varje dag.
Till slut menar föräldern att man själv tystnar och inte vänder sig till skolan mer.
– Vi får försöka jobba på att rädda vårat barns mentala hälsa så gott vi kan.
En rektor på en skola i Luleå har inte själv uppfattat att arbetsron i klassrummen är obefintlig, men arbetar aktivt för en god arbets- och studiero för eleverna.
– Inga föräldrar har tagit kontakt med mig om just stökig klassrumsmiljö men givetvis är studiero och respekt mot klasskamrater något vi arbetar aktivt på. Vi har märkt att konflikterna på rasterna avtagit men det finns ett allt hårdare språkbruk hos eleverna, säger rektorn.
Är det rimligt att elever som vill ha studiero blir erbjudna hörselkåpor som lösning?
– Det finns elever som själva ber om assistans så som hörselkåpor för att kunna fokusera, men om vi börjar använda det som en allmän lösning vid stök behöver vi stanna upp och fundera på riktigt, svarar rektorn.
Även Lärarförbundets ordförande i Luleå, Bo Eriksson, anser hörselkåpor som en ohållbar lösning.
– Nej personligen kan jag bara säga att det går ju inte. Då riskerar det ju att bli vilda västern i vartenda klassrum om det är eleverna som ska få diktera klimatet på det sättet, säger Bo Eriksson.
Han menar också att det behöver finnas tydliga konsekvenser för barn och unga som inte kan hantera skolgången.
– Det behöver finnas tydliga konsekvenser för elever som stör för klasskamrater och lärare. Det kanske innebär att mamma eller pappa får komma och hämta sitt barn, det kanske är den enda lösningen situationen blir annars ohållbar om det inte finns tydliga konsekvenser, menar Bo Eriksson.