Viktigt sprida kunskap om vatten

Vattenkunskap räddar liv.
– Ingen ska behöva drunkna på grund av brist på kunskap eller brist på räddningsredskap, säger Hans Ekenberg, Svenska Livräddningssällskapet i Norrbotten.

KAJSTEGAR SAKNAS. Här borde det finnas kajstegar var 50:e meter säger Hans Ekeberg, vid kajen i Södra hamn.

KAJSTEGAR SAKNAS. Här borde det finnas kajstegar var 50:e meter säger Hans Ekeberg, vid kajen i Södra hamn.

Foto: Per Lundström

Luleå2013-06-15 06:03

Årets badsäsong startade rekordtidigt. Redan den 31 maj tog Hans Ekenberg årets första simtur i sjön vid stugan i Pålsträsk. Då var det hela 20 grader varmt i vattnet.

– Första gången hade jag våtdräkt på mig, men några dagar senare simmade jag min tur på cirka 1.000 meter utan våtdräkt och det var riktigt behagligt, säger han.

Har respekt för

Då det inte är badsäsong besöker han badhuset i Luleå tre gånger i veckan och han brukar simma cirka 1.500 meter per gång. Han har simmat klassiska Vansbrosimmet två gånger, den andra gången så sent som i fjol.

Så vatten är ett element han gillar och även har respekt för och därför känns ganska naturligt att han även är engagerad i Svenska Livräddningssällskapet. Sedan fem år tillbaka är han ordförande för länsavdelningen i Norrbotten.

– Vi är bara en liten avdelning med några få eldsjälar. Vi är Svenska Livräddningssällskapets förlängda arm och vill hjälpa till att sprida vattenkunskap till media och även ligga på kommunerna så att de gör mer, säger Hans Ekenberg.

Vattensäkra kommuner

Några kontroller av säkerheten vid badplatserna och kajerna runt om i länet har de inte möjlighet att göra. I stället vill de att länets kommuner ser till att bli certifierade "Vattensäkra kommuner".

– Vi har skickat ut material till kommunerna med uppmaning att utbilda en person som har ansvar för vattensäkerheten i kommunen. Men än har vi inte fått någon respons på det, säger han.

Kajstegar saknas

Hans Ekenberg påpekar flera gånger vikten av säkerhet då man är i och bredvid vatten. Han bor själv i Tutti Frutti-husen i Södra hamn och kan dagligen med egna ögon se att säkerheten inte är den allra bästa vid kajen.

– Ramlar man i här och inte kan simma har man inte en chans att ta sig upp. Det ska finnas fasta kajstegar med 50 meters mellanrum, men här finns inte en enda stege. Det borde finnas stegar som placeras ut då isen är borta, påpekar han.

Vi åker även ut till badplatsen på Gültzauudden. Den här dagen lyser badgästerna med sin frånvaro. Men badbryggorna är utlagda och under de varma dagarna i början av juni var det fullt med badande gäster här. Det enda livräddningsredskap som finns på stranden är en livboj.

– Det ser väl ganska okej ut för en badplats av den här storleken. Det finns ingen livbåt på stranden och det borde det kanske finnas, säger Hans Ekenberg.

Livbåten saknas

Tidigare år har det funnit en livbåt på stranden. Att den inte finns kvar där nu beror troligen på att den vandaliserats. Något som tyvärr ofta händer med livbojar och annan livräddningsutrustning som ställs ut.

– Kriminellt och man utsätter andra för livsfara, säger han och ser mycket allvarligt på den här typen av skadegörelsen.

Förra året inträffade tre drunkningsolyckor i Norrbotten. Ingen av de som drunknade var barn. Det sistnämnda är något han är glad över.

– Man ska aldrig lämna barn utan tillsyn i eller nära vatten, säger han med eftertryck och hoppas att det är ett råd som föräldrar och andra verkligen följer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!