Dietisten Lisbeth Nordström, vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, har forskat om ungdomar som är allergiska mot fisk, ägg och mjölk får i sig tillräckligt med D-vitamin. I gruppen ingick 62 ungdomar i åldern 12-13 år från Kiruna och Luleå, både de som är allergiska och inte allergiska. Resultatet blev att nästan alla led av D-vitaminbrist.
- På sommaren får kroppen D-vitamin genom solen och vi kan lagra det upp till tre månader. Alla celler i kroppen är mottagliga för D-vitamin, förklarar Lisbeth Nordström.
På våra breddgrader är kosten den viktigaste D-vitaminkällan på vintern.
- Det gäller att äta vanlig kost med frukt och grönsaker. Sedan är det bra att äta fet fisk och magra mejerivaror, påpekar hon.
Någon forskning som visar att vi blir piggare av att vi får i oss tillräckligt med D-vitamin finns inte.
- Däremot är det viktigt att äta rätt för att vi ska må bra, säger Lisbeth Nordström.