Viktiga poäng från arbetslivet borta
I lördags var det dags för vårens högskoleprov. Totalt 1.047 personer i Norrbotten hade anmält sig. Nytt är att det inte längre är tillåtet att plussa på poäng för arbetslivserfarenhet till provresultatet. - Jag gillar det inte, säger Helena Söderström, 25 år.
BLIVANDE SJUKGYMNAST. Helena Söderström, 25 år, skrev högskoleprovet för första gången i lördags. "Jag vill bli sjukgymnast och har inte nog bra betyg för att komma in på utbildningen", säger hon.
Foto: Eija Dunder
En av dem som gjorde högskoleprovet i lördags är Helena Söderström, 25 år. När Kuriren träffar henne och jämnåriga kamraten Karin Juto är det lunchrast. För Helena Söderströms del är det första gången hon gör högskoleprovet.- Det känns bra, men det är ganska svårt, säger hon.Inte längre tillåtet
Anledningen till att hon valt att göra provet är att hon vill utbilda sig till sjukgymnast, betygen är inte nog bra för att komma in på utbildningen.Nytt för den här omgången är att det inte längre är tillåtet att plussa på poäng för arbetslivserfarenhet till provresultatet.Tidigare har den som arbetat i fem års tid fått 0,5 poäng extra. Helena Söderström är besviken.- Det bestämdes precis när jag jobbat mina år. Jag gillar det inte, för mig gör det stor skillnad, säger hon.Karin Juto i sin tur gör högskoleprovet för andra gången, hennes mål är veterinärutbildningen eller läkarutbildningen.
Högskoleprovet är ett urvalsprov som avser att mäta förmågan att klara högskolestudier. Syftet är att rangordna provdeltagarna utifrån deras förväntade studieframgång. Provet består av 122 uppgifter fördelade på fem delprov, som alla prövar förmågor och kunskaper av betydelse för högre studier. Källa: Umeå universitet
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!