– Utbildningen har en större kapacitet. Vi skulle kunna utbilda fler lärare om vi hade fler sökande, säger Erik Höglund, ställföreträdande rektor på LTU.
Svårast är det att få sökande till de naturvetenskapliga ämnena där också lärarbristen är stor.
– Man måste höja statusen på läraryrket, då skulle lärarprogrammet vara populärare, säger Höglund.
De som intresserar sig för naturvetenskapliga ämnen har ofta andra yrkesalternativ som erbjuder högre löner, menar Erik Höglund, och högre löner är en viktig faktor för att öka attraktionskraften i yrket.
– Det är också viktigt att kommunerna anställer lärare med avlagd examen och inte förleds att ta in billiga vikarier för att spara pengar. Kanske kan lärarlegitimationen få en positiv effekt. Men ytterst handlar det om pengar, en klapp på huvudet är bra men det måste också synas i lönekuvertet.
Erik Höglund menar att det också finns ett problem med förändrade krav på vad läraren ska göra på jobbet.
– Nu ska lärarna fylla i utvecklingsplaner och göra andra administrativa uppgifter vilket kanske gör att de tappar inspirationen och intresset. Man vill träffa eleverna och arbeta med dem, inte fylla i papper.
Denna förändring menar Erik Höglund ändrar karaktären på arbetet och kan i förlängningen innebära att färre vill söka till lärarutbildningen.
Stannar lärarstudenterna som utbildar sig på LTU kvar i länet?
– Det finns många lärosäten i landet som har lärarutbildningen så man behöver inte söka sig så långt bort för att gå den. Utan att ha några siffror så tror jag att folk oftast stannar kvar i regionen.
"Vi skulle kunna utbilda fler"
LTU har högt söktryck till förskollärarutbildningen. Men till utbildningarna för de högre årskurserna söker färre än vad universitetet kan ta in.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!