På Nyårsafton upphör ett avtal om enklare sjukvård mellan landstinget och länets kommuner. Någon förlängning är inte aktuell. Anledningen är att länets kommuner vill ha pengar av landstinget för att fortsätta sitt arbete. Landstinget vägrar och hänvisar till det avtal som gjordes 1992 i samband med införandet av Ädel-reformen.
Konflikten har fått landstingsrådet Kent Ögren att skriva ett mycket skarpt formulerat brev till länets kommunledningar. I brevet hänvisar Ögren till Ädel-uppgörelsen som han menar visar att landstinget inte behöver betala några pengar till kommunerna.
Hotar med rättslig prövning
Kent Ögren hotar också med rättslig prövning för att tvinga kommunerna att fortsätta följa avtalet från 1992. Landstingsrådet säger samtidigt att landstinget måste förbereda sig för att man förlorar en rättslig process. Därför vill man spara pengar.
I de kommande besparingarna ingår att landstinget säger upp avtal om obs-platser i Arjeplog och genomför omförhandlingar. Vidare stoppas förhandlingar med Älvsby kommun om inrättande av obs-platser. Dessutom ska en översyn av övriga obs-platser göras.
Till det kommer att landstinget ska ompröva sin medverkan i samverkansorgan med kommunerna.
Kent Ögren, varför levererar du en sådan krigsförklaring?
- I samband med Ädel-reformen gjorde vi en skatteväxling med länets kommuner. Vi överlät 954 miljoner kronor genom att sänka vår skatt med 3,25 kronor samtidigt som kommunerna höjde sin skatt med samma belopp. Pengarna fick kommunerna för att ta hand om enklare sjukvård.
- Nu försöker man komma ifrån den skrivningen men det går inte vi med på, säger Kent Ögren.
Annan inställning
Länets kommuner har en helt annan inställning. Det deklarerar Karl Petersen som är kommunalråd i Luleå och ordförande i Kommunförbundet Norrbotten. Petersen talar om de argument som kommunerna har för att få pengar av landstinget. Grunden är en skrivning i samband med införandet av Ädel-reformen för 19 år sedan. Där står det att kommunerna ska ha ansvar för "inslag av enklare sjukvård".
Enligt kommunerna har utvecklingen inom sjukvården gjort skrivningen inaktuell.
- På den tiden vårdades patienter på sjukhus i ett par dagar efter en operation. Nu får de åka hem samma dag. Det innebär att kommunerna plötsligt fått ett större ansvar för vården av de äldre. Det handlar inte längre bara om "inslag av enklare sjukvård" utan om mer omfattande sjukvård. Det vill vi ha betalt för.
60 miljoner
Enligt Kommunförbundets beräkningar utförs varje månad 82.000 "inslag av enklare sjukvård" i länets kommuner. Kostnaden beräknas till 60 miljoner kronor per år.
Det är dessa pengar konflikten gäller. Men från årsskiftet finns alltså inget avtal mellan landstinget och länets 14 kommuner.
- Oavsett detta kommer medborgarna inte att drabbas, kommunerna kommer att fortsätta ge vård som tidigare. Enda skillnaden blir att vi kommer att skicka räkningar till landstinget, säger Karl Petersen.