"Vi ska ned mot noll"

- Byggbranschen i Sverige har de lägsta olyckstalen i världen. Men det hjälper inte. Vi ska fortsätta ned mot noll.

KAMP MOT OLYCKOR. Nu sätts nya krafttag in för att ytterligare minska olyckor på byggarbetsplatser. Främst handlar det om fall- och rasolyckor, förlorad kontroll av verktyg och redskap samt fordonsolyckor.

KAMP MOT OLYCKOR. Nu sätts nya krafttag in för att ytterligare minska olyckor på byggarbetsplatser. Främst handlar det om fall- och rasolyckor, förlorad kontroll av verktyg och redskap samt fordonsolyckor.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2011-05-04 06:00

Sveriges Byggindustriers expert i arbetsmiljö, Björn Samuelson, Stockholm, förklarar varför byggarbetsgivarna gått samman med Byggnadsarbetareförbundet. Tillsammans har de beställt en omfattande forskning om orsaker när byggnadsarbetare skadas. Björn Samuelson är även adjungerad professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet. Han kommer dessutom att finnas med i ledningsgruppen för forskningen som utförs av universitet i Luleå.

Nämnas ska även att han engageras som arbetsmiljöexpert av Norrbottens Byggförening.

- Huvudsyftet med forskningen är att vi tillsammans med Byggnads vill ha fram en gemensam problemsyn när det gäller olyckorna. Med en neutral forskning kan vi även hitta de bästa åtgärderna för att ytterligare minska olyckorna och komma ned mot noll. Det är också därför vi kallar uppgiften Bortom noll, säger Björn Samuelson.

Svåra byggolyckor har minskat år från år. De senaste 15 åren har olyckorna nästan halverats. Beror det på att nya åtgärder satts in under åren?

- Sannolikt är det så. Det har gjorts en hel del som påverkat den ständigt sjunkande trenden. Det handlar om både humanitära skäl och kostnadsskäl. Byggnadsarbetare har ett ganska bra jobb. De får vara ute och inne. De rör sig och får motion samtidigt. En massa positiva egenskaper. En extrem friskhet. Och vi kan bli ännu bättre. Vi talar om ett hälsofrämjande jobb.

Påverkar svängningarna med hög- och lågkonjunkturer olycksstatistiken?

- Nej, sådana procentuella variationer ser vi inte. Vid högkonjunkturer kan det komma in fler ovana jobbare, som kan påverka. Men vi har inte sett det hittills, säger Björn Samuelson.

Vad är det för typ av olyckor som resulterar i flest dödsfall och svåra skador?

Nya förändringar
- Framför allt fall- och rasolyckor, förlorad kontroll över verktyg och redskap samt fordonsolyckor både på och utanför byggarbetsplatser.

Vad tror du forskningen kan resultera i ?

- Flera saker. Rapportering kommer att ske undan för undan. Fler åtgärdsprogram kan presenteras. Likaså fler kampanjer. Forskningen tar fram viktiga siffror och uppgifter som bäddar för nya förändringar.

Apropå siffror; vad kommer den här forskningen att kosta?

- Vi har en budget på 4,4 miljoner kronor.

Även kommunanställda
Och vem står för notan?

- Det är Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF, och AFA Försäkring, som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK.

Den mesta statistiken om byggolyckor, som du varit med och tagit fram, avser privat sektor. Finns det även en offentlig byggsektor?

- Ungefär tio procent av bygg- och anläggningsjobbarna är offentligt anställda. Främst handlar det om kommunanställda. Men även tidigare anställda vid Vägverket och Banverket, säger Björn Samuelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!