Förundersökningen är inte avslutad än, militärpolis finns fortfarande i Luleå för att förhöra de misstänkta.
De anställda har utnyttjat försvarsmaktens transporter av militär materiel för att forsla hem privata varor så som sprit, vin, hemelektronik, en cykel och leksaker. Det strider mot försvarsmaktens regelverk. Åklagare ska nu utreda om det även ska leda till åtal för berörda personer, exempelvis för varusmuggling och bedrägeri.
I de fall som åklagare väljer att inte väcka åtal så kan de anställda ändå drabbas av efterräkningar.
- Om det är frågan om ringa brottslighet, då släpper åklagaren det. Då är det kanske ett disciplinärende för Försvarsmakten, säger generallöjtnant Anders Lindström, chef Insats.
Löneavdrag
I sådana fall kan personen bli uppkallad till chefen för ett samtal, tilldelas en varning eller så skickas ärendet till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd. Löneavdrag är en möjlig påföljd.
Det sägs att sådant här förekommer inom Försvarsmakten men att det är första gången som någon åker fast?
- Nejdå, men det är inget som är vanligt. Jag har ingen bild av att det har haft den här omfattningen de senaste fem-sex åren. Enstaka fall har förekommit. Det finns tydliga bestämmelser och alla är medvetna om vad som gäller, säger Anders Lindström.
Kan det vara så att personalen inte var tillräckligt informerad om vilka regler som gäller?
- Det är inte min utgångspunkt. De är väl medvetna om detta, säger Anders Lindström.
Hur ser du på det som hänt?
- Jag tycker att det är tråkigt, självklart, när man har gjort en jättefin insats. Jag hoppas att det inte är något uppsåt. Det är olyckligt och dessutom fel. Det är bra att det beivras, vi ser inte mellan fingrarna, säger Anders Lindström.
Inget med F21 att göra
Flottiljchefen vid F 21 befinner sig på Sicilien. Ställföreträdande flottiljchef anser att F21 inte har något med det inträffade att göra.
- Själva insatsen hanteras inte av F 21 och det här har ju skett i samband med insatsen. F 21:s roll är väldigt liten, på gränsen till ingen i det här sammanhanget, säger överstelöjtnant Tommy Henriksson.
- Vi avvaktar tills utredningen är klar. I det läget får vi se om vi ska vidta några åtgärder, säger överstelöjtnant Tommy Henriksson, ställföreträdande flottiljchef F21.
Vad kan det i så fall bli frågan om för åtgärder?
- Det är se över våra rutiner så att det inte uppstår igen.
Det som hänt, svärtar det ned F21?
- Det kan inte svärta ned
F 21, därför det är inte F 21:s ansvar det som händer ute i insatsområdet. F 21:s ansvar har varit att rekrytera förbandet och se till att de kommer iväg. Så fort de lämnar F 21 då upphör F 21:s ansvar. Sedan när de kommer hem och allt är återställt, då återfår F 21 ansvar för personal och materiel. I formell mening har
F 21 inget med det här att göra, säger Tommy Henriksson.
Alla media rapporterar ju att det är personal från F 21?
- Det blir en liten skugga över det positiva som vi har åstadkommit, medger Tommy Henriksson.