Den nya patientsäkerhetslagen började gälla den 1 januari 2011. Enligt Göran Hägglund innebär den ett stärkt skydd för patienterna. Men Kurirens avslöjanden visar att läkare, även under utredning för allvarliga övertramp, har en stark ställning i förhållande till patienterna.
- Vi har en ny lag som innebär ett mer aktivt patientsäkerhetsarbete. Det tar säkert lite tid innan allt har hittat sin form, det är följden av nästan alla förändringar. Vi kommer att följa det här noga och se om vi behöver göra förändringar, säger Göran Hägglund till Kuriren.
I fallet som Kuriren granskat har Socialstyrelsens utredare brutit mot lagen. Vad är poängen med att ha en lag som inte följs?
- En lag ska följas och den finns för att öka säkerheten i vården och ta itu med människor som är olämpliga för uppgiften. Sedan kan det alltid ske misstag i verksamheter som sköts av människor.
Vilket förtroende får allmänheten för en myndighet som agerar som Socialstyrelsen har gjort?
- Jag tror att det är jätteviktigt för en tillsynsmyndighet att arbeta snabbt och komma med korrekta slutsatser. Det ska gälla alla fall som man får tillfälle att pröva.
Vad känner du själv inför det fall som Kuriren har granskat?
- Personer som i kraft av sitt ämbete missbrukar sin roll, det gör mig rasande att människor kan bete sig så. Människor kränks och det är skälet till att jag tycker att patientsäkerhetsfrågorna är så viktiga.
Läkaren har arbetat under hela utredningstiden. Hur ser du på det?
- Det är självklart att vi vill få snabba och korrekta beslut. Det finns instrument för att återta legitimationen för personal som är olämplig för uppgiften.
Anser du att Socialstyrelsen sköter tillsynen på ett patientsäkert sätt?
- Jag har inga skäl att underkänna Socialstyrelsens arbete men jag tycker att det är otroligt viktigt att snabbt få ordning på handläggningstiderna och väl anpassade åtgärder mot personal som har gjort fel.
Är det rimligt att en utredning tar uppåt två år?
- Nej, det är en mycket lång tid.
Synnöve Ödegård, patientsäkerhetsforskare vid Kungliga tekniska högskolan, menar att Socialstyrelsen saknar tillräckliga förutsättningar för sitt uppdrag. Hon anser att ni hade för bråttom med omorganisationen, då myndigheten tog över patientklagomålen från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Hur ser du på det?
- Jag tror självklart att Socialstyrelsen kan utföra sitt arbete, men det är inget att sticka under stol med att vi har haft problem med övergången.
Generaldirektör Lars-Erik Holm medger stora brister inom myndigheten. Har han varit i kontakt med dig?
- Vi har diskuterat det informellt, från person till person, men det finns en mer formaliserad kontakt som har handlat om resursfrågan.
Kommer du att skjuta till mer resurser nu?
- De har fått de medel som de har begärt.
Vad kommer du rent konkret att göra utifrån de brister som blottlagts?
- Jag ska ha en dialog med alla som ska tillämpa lagstiftningen för att säkerställa att syftet med lagen uppnås. Meningen är att vi ska få en trygg och säker vård. Men människor gör dumheter i alla positioner och läkarkåren är inte förskonad från det, säger Göran Hägglund.