"Vi måste kämpa varje dag"

Näste inflyttade Luleåbo blir en spanjor - José Antonio Nunez - som tog över Hardtech.- Gestamp har inget intresse av att sälja Hardtech, bedyrar han.

PÅ UPPDRAG. José Antonio Nunez är från Bilbao i Baskien, Spanien. Familjen ska flytta hit och han räknar med att jobba i Luleå några år.

PÅ UPPDRAG. José Antonio Nunez är från Bilbao i Baskien, Spanien. Familjen ska flytta hit och han räknar med att jobba i Luleå några år.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2011-03-07 06:00

José Antonio Nunez, ny vd i Hardtech kommenterar det hastiga chefsbytet, bemöter kritik inifrån och talar om en konkurrenssituation där företaget tvingas tillverka fler produkter på kortare tid för att hålla ställningarna.

Luleå ska vara ledande, uppger José Antonio Nunez. Samarbetet med universitetet i Luleå fortsätter. Det finns planer på utökad testverksamhet vid Hardtech där resultatet ska nyttjas i hela Gestamp. Den utbyggnad som planeras är ännu inte beslutad.

- Vi analyserar. Frågan kan komma att avgöras inom några veckor.

Från Baskien
Jose Antonio Nunez är från Bilbao i Baskien och jobbade en tid i Spanien åt däcktillverkaren Bridgestone innan han för sju år sedan kom till Gestamp, tillverkare av delar till bilar.

- Där har jag varit fabrikschef i en anläggning i Polen som nu är bland de bästa fabrikerna inom Gestamp. Sedan flyttade jag tillbaka till Spanien. Jag har varit med i projektering och koordineringen av nya fabriker i St. Petersburg, där Gestamp tillverkar åt Ford, och i Indien, där vi har tillverkning åt Volkswagen, berättar han.

Fågel eller fisk
Sedan i fjol har han arbetet med Luleåfabriken och titulerats vice vd. Nyligen ersatte han alltså vd Peter Drugge.

- Man ändrar i en organisation från toppen, inte från botten. Peter blir kvar, han är vice vd och kommer att rapportera till mig. Han ska jobba med strategiska kundprojekt, säger José Antonio Nunez. Hardtech behöver samtidigt förbättra kommunikationen till människor och facket, resonerar han.

Gestamp har mötts av två bilder ända sedan företaget köpte Hardtech av SSAB. Den ena talar för fortsatt satsning.

Den andra om motsatsen.

Farhågor
SSAB-facket motsatte sig försäljningen och menade att SSAB släppt det bästa exemplet på vidareförädling. Farhågor för att Gestamp skulle tömma Hardtech på kunskap och sluta satsa i Luleå har framförts.

För några månader sedan mötte Kuriren synpunkten från anställda att Gestamp dikterade villkor som personalen rakt av skulle finna sig i, trots att det inte fungerade. Kring jul gällde kritiken återinförandet av en illa omtyckt skiftgång. Bemanningsföretag tar över jobben och teknikresurser flyttas, det är bilder som framträtt.

José Antonio Nunez går tillbaka till finanskrisen och att jobb uteblev mot slutet av 2008. Det påverkade Hardtech i ett och ett halvt år och när marknaden ändras behöver företaget anpassa sig. Hardtech balanserar skiftgången efter vad förhållandena kräver och behöver använda bemanningsföretag i vissa lägen, beskriver han.

- Det där diskuteras i alla europeiska företag.

Hardtech tillverkar stötfångare, dörrstolpar samt sidokrockskydd. Nyheter är delar kring golvet, som kardantunnlar. Allt i varmformat borlegerat stål med låg vikt. Produkterna går till 40 procent till Volvo, 30 procent går till Ford och 20 procent till VW. Därtill BMW, Land Rover, Jaguar och ytterligare märken. Gestamp har investerat 250 miljoner kronor i Luleå, uppger Jose Antonio Nunez.

Familjen flyttar
På ett år tillverkas åtta miljoner artiklar och ett 40-tal presshärdningsverktyg i Luleå. Verktygen används till att tillverka produkter i Luleå och andra delar av Gestamp.

- Vi har en standard för hur vi driver fabrikerna. Jag kommer nu hit och ska inte vara här för alltid, kanske tre-fyra år. Familjen ska flytta hit. Vi går mot en situation med allt hårdare konkurrens men vi ska ha en ledande position inom varmformning, produktion och tillverkning av verktyg. Vi ökar produktionen av komponenter till bildindustrin Vi ska öka produktionen av verktyg för varmformning.

- Tidigare var Hardtech den ende med varmformning av materialet. Nu har flera det. Vi har en konkurrenssituation där värdet i varje projekt reduceras. Vi behöver sälja fler produkter. Vi måste kämpa varje dag. Leveranstiden för ett projekt är fyra-fem år och nästa gång söker beställaren bland ännu fler konkurrenter och då får vi kämpa igen, beskriver Jose Antonio Nunez.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om