Vi köper allt mer alkohol

Försäljningen av alkohol ökade på de flesta orter i Norrbotten under 2008. Den största ökningen stod systembolaget i Haparanda för trots närheten till Finland.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

LULEÅ2009-01-13 06:00
När Systembolagets statistik offentliggjordes i går visade det sig att butiken i Haparanda hade ökat sin försäljning av sprit med 29 procent och 16 procent av vin. Det var den överläget största ökningen i länet trots närheten till finska Torneå.Höjd skatt
Men det finns mycket som pekar på att Haparanda kommer att toppa statistiken för Norrbotten även om ett år. Finland höjde nämligen skatten på alkohol vid årsskiftet med tio procent. En skattehöjning som lär minska resandet över till Torneå.Systembolagets butiker i Kiruna och Överkalix ökade också sin försäljning. I Kiruna var siffrorna för sprit respektive vin 10 och 9 procent. I Överkalix var denna statistik 7 och 10 procent.På flera orter i Norrbotten minskade försäljningen av cider och blanddrycker rejält, förutom i Pajala. Där såldes det hela 22 procent mer under 2008 i jämförelse med året innan av dessa söta drycker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om