Per Ekervhen säger att familjen Vikström redan i april 2015 fick det första brevet om att det enligt sopbilsförarna inte går att använda vändplanen. Han säger att fordon fastnat, men att förare kört in ändå ibland tvärt emot vad som är bestämt.
– Vi kan inte riskera säkerheten. Som de säger har vi varit in och hjälpt till sedan 2015, men det hade kanske varit bättre att hårddra det direkt från början, säger han.
Vad är det för fel på vändplanen?– Den är inte nog stor. Vi ska ha 18 meter och jag har själv sett att den inte är det.
Det har fungerat i 30 år, så varför inte nu?– Det är att vi kör sönder gräsmattan på andras tomter och gårdar när vi vänder, vilket vi inte ska göra. Vintertid tar vi oss inte in på ett hållbart sätt.
Paret Vikström hävdar att det inte finns någon bra plats för kärlen vid landsvägen. Per Ekervhen håller inte med.
– Kärlet har en skyddad plats en bit in vid vägen. Det är enda vägen ut så det borde gå att lämna i kärlet där. Jag förväntar mig inte att man drar kärlet fram och tillbaka varje gång utan att man låter det stå.
De ser det som en försämring av landsbygdsservicen. Vad är ditt svar på det?– Det är jättetråkigt om de tycker så, det är inte vår ambition. Det är när vi får bärga upp lastbilar ur diket för att vi inte kan vända som vi kan hamna i ett läge med sämre service. Det blir dyrare om vi inte kan köra, eller kör sönder bilar. Vi vill hämta, men det måste ske på ett rimligt sätt.
Har förarna blivit sämre?– Nej, absolut inte. Vi har jätteduktigt folk, som har kört länge.