"Vi kan ha gjort fel"

Läkaren fick fortsätta arbeta utan begränsningar.Socialstyrelsen granskar nu sitt eget agerande.-  Det kan hända att man borde ha bedömt det här annorlunda, säger Per-Anders Sunesson, tillsynschef.

NATIONELL NIVÅ. Per-Anders Sunesson är chef för all tillsyn som Socialstyrelsen utövar i Sverige. Nu ska han granska de bedömningar som gjorts på tillsynsenheten i Umeå.

NATIONELL NIVÅ. Per-Anders Sunesson är chef för all tillsyn som Socialstyrelsen utövar i Sverige. Nu ska han granska de bedömningar som gjorts på tillsynsenheten i Umeå.

Foto: Socialstyrelsen

Luleå2011-05-21 06:00

Läkaren sextrakasserade patienter och försåg dem med droger.

-  Jag kommer att lyfta det här ärendet till mig och titta på om vi borde ha gjort en annan bedömning, säger Per-Anders Sunesson, nationell chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning.

Ni kan alltså ha gjort fel?

-  Ja, så kan det vara. Jag kommer att titta på det nu, säger Per-Anders Sunesson.

Kuriren berättade på fredagen att Petra Carlbaum, jurist på Socialstyrelsen i Umeå, valde att inte föreslå en begränsning av läkarens förskrivningsrätt. Detta trots att Patientsäkerhetslagen är tydlig med att läkare som missbrukar rätten att skriva ut narkotiska preparat ska få behörigheten indragen eller begränsad i väntan på slutlig prövning.

Per-Anders Sunesson hade på fredagen kontakt med kollegerna i Umeå.

-  Det här uppdagades via polisen som höll på med en knarkhärva. De som arbetar med tillsynen i Umeå resonerade som så att doktorn skrev ut narkotiska preparat under en begränsad tidsperiod till några olika personer. Det var en utpressningssituation. Det finns inget liknande i hans förskrivningsmönster sedan tidigare. Rätt eller fel, det var den bedömningen som gjordes, säger Per-Anders Sunesson.

Som Kuriren avslöjat var det inte enbart via polisen som läkarens maktmissbruk uppdagades.

"Oerhört allvarligt"
En kvinna med missbruksproblematik besökte en barnmorska på vårdcentralen. Hon fick förtroende för barnmorskan och visade upp sms och mms med grovt sexuellt innehåll som läkaren skickat till henne. Läkaren har, i Socialstyrelsens pågående utredning, själv medgett att han har skickat sex-sms till patienter och försett dem med narkotika.

-  Det är naturligtvis oerhört allvarligt, säger Per-Anders Sunesson.

Läkare skrev också ut droger till missbrukande män i kvinnornas närhet. Han använde dessutom sin tjänstedator till omfattande porrsurfning, vilket arbetsgivaren gav honom en tillsägelse för redan 2008.

Tycker du att det är rimligt att läkaren, utan några begränsningar, går från sin tjänst på vårdcentralen till arbete för ett bemanningsföretag?

-  Nej, det tycker jag definitivt inte är rimligt, om allt det här är styrkt och klart. Överförskrivning av narkotiska preparat är oerhört allvarligt och att sextrakassera patienter är helt otillåtet.

Skrev lagen
Per-Anders Sunesson var huvudsekreterare i den utredning som ledde fram till den nya Patientsäkerhetslagen, som gäller från den 1 januari 2011.

-  Vi kunde då konstatera att myndigheten kunde ha varit skarpare när det gäller interimistiska yrkanden, säger han.

Med det menar han att Socialstyrelsen allt för sällan har använt möjligheten att begränsa läkare i väntan på slutlig prövning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om