"Vi kan bli mer självförsörjande – finns mycket att göra"

Fler och fler restauranger i Norrbotten köper lokalproducerade råvaror. "Men varannan tugga vi äter är fortfarande utländsk, och det tycker vi är katastrofalt", säger Håkan Stenman på LRF som försöker råda bot på problemet.

Lokalt. Många flokades runt oljan från Avan i Luleå.

Lokalt. Många flokades runt oljan från Avan i Luleå.

Foto: Elin Carlansson

Luleå2017-10-05 16:47

Intresset finns från båda håll. Människor vill sälja såväl som köpa lokalproducerat – men parterna har svårt att hitta varandra på marknaden. Därför fixade Lantbrukarnas riksförbund (LRF) en mässa där producenterna kunde visa sina varor för nya kunder och inköparna – restauranger från hela länet, grossister och kommunen – fick en chans att smaka, fråga och upptäcka.

– Vi menar att det finns varit ett glapp här. Vi har inte varit tillräckligt bra på att lära känna varandra, här får vi göra just det, säger Håkan Stenman, företagsutvecklare på LRF Norrbotten.

Lite tidigare under dagen presenterade de även en undersökning som visar att fler och fler restauranger i Norrbotten köper lokalproducerade råvaror. Men samtidigt ökar andelen utländskt kött.

Är det möjligt att ha allting helt lokalproducerat?

– Nej, det är omöjligt. Men varannan tugga vi äter nu är utländsk, och det tycker vi är katastrofalt. Vi kan bli mer självförsörjande, det finns mycket att göra.

Allt från mejeri och kött till grönsaker och örter stod uppradade på bord under mässan. Mattias Näslund, grossistchef på Svenskcater i Luleå, berättar att han fått upp ögonen för helt nya, lokala företag.

– Det är jätteviktigt forum, säger han.

Likadant lät det även hos de flesta företag som vi pratade med.

– Vi har sålt allting själva direkt till kund, men vi börjar vara lite för stora för det. Vi behöver de här kontakterna, säger Knut Enström, ägare av Kalix ost.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!