Paella del mar
Rätt: Paella med kyckling
Pris: 130 kronor
Omdöme: Det är få rätter på matmarknaden som ser så lockande ut som paellan med sin gula saffransfärg. Men smakar det lika bra som det ser ut? Njaoo… visst smakar det, en hel del faktiskt, för krydda har de inte sparat på. Nästan så det blir lite väl kryddigt och vi hade kanske önskat oss lite mer balans i smakerna men hellre lite för mycket krydda än för lite. Stort plus till portionsstorleken också, vi får en fullsmäckad låda med fin tyngd.
Anders Appelgren
Mr Langos
Rätt: Langos med vitlök, gräddfil, ost, räkor och kaviar
Pris: 140 kronor
Omdöme: Flott är gott, det är sen gammalt. Och säga vad man vill om langos, flottigt är det. På matmarknaden serveras den ungerska festivalklassikern i åtta olika varianter, varav undertecknad tog den matigaste. Blir man mot förmodan inte mätt går det att få en efterrättsvariant med till exempel nutella. Att gallan möjligen lägger in en protest är smällar man kan ta.
Anna Fantenberg
Viltmat
Rätt: Vildsvinskebab
Pris: 139 kronor
Omdöme: Svenska inslaget bjuder på kebab i olika former och valet av vildvinskebab är ett lyckat drag. Bra tryck i köttet som är ordentligt kryddat. Vildsvinet från muurikkan påminner om klassisk tacoköttfärs i konsistensen. Tillsammans med såsen, vitkålen och salladen blir det en lyckad kombination. Minuset är att rätten är svår att äta utan bestick och direkt ur tortillabrödet. Gaffel är ett måste.
Simon Jakobsson
Bucharest Kitchen
Rätt: Vegetarisk burgare
Pris: 140 kronor med dryck
Omdöme: Vegetarianer är stryktåliga matgäster, inte minst när restauranger efterapar kötträtter. Denna burgare från den rumänska matvagnen består av två skivor aubergin, lite vitlöksaioli, två tomatskivor, rödlök och några blad isbergssallad i ett vitt mjukt bröd. Till det pommes som är helt okej. En, för att tala klarspråk, intetsägande maträtt men som fyller sin funktion. Det mättade. Ibland är det gott nog.
Eva Åström
Vietnam street kitchen
Rätt: Bun thit nuong, noodles
Pris: 130 kronor
Det fanns en vegetarisk variant, men jag valde den med kyckling. Fick rätten i en papplåda och det var ganska mycket mat.
Det smakade gott, särskilt om man gillar koriander. Ja, faktiskt även om man, som jag, normalt har svårt för det bladverket.
Rätten hade en lite syrlig smak av citrus och lagom hetta för en norrbottning.
Elisabeth Hedman
Baan Thai Food
Rätt: Red curry chicken
Pris: 120 kronor
Omdöme: Baan Thai kan slarvigt översättas till det thailändska huset. Den här kåken har ingen koppling till restaurangen på Bergnäset, utan har sin hemvist i Aberdeen. Kanske inte det mest exotiska valet med tanke Luleås många thairestauranger. Fick en välavvägd rätt med njutbar sting av chili som serverades med antingen ris eller nudlar. Det kan bli ett återbesök i morgon.
Mikael Leijon
Pizza & Pinsa
Rätt: Pizza Rosa
Pris: 95 kronor
Pizza kan man nog klassa som ett säkert kort. Denna pizza Rosa med parmesan, rödlök, pistage och tomatsås gjorde en inte besviken. Botten var frasig och med bra sälta. Smakerna satt som de skulle. Man kan kanske inte förvänta sig några större överraskningar av en rätt som denna men det var kort och gott en enkel och rustik pizza.
Lars-Göran Norlin
Lebanese Food Corner
Rätt: Lamb Shawamra Wrap
Pris: 110 kronor
Förväntningarna var relativt stora på den libanesiska klassikern – en pitarulle med lammkött, grönsaker och sås.
Resultatet kändes tyvärr mer som ”mellanmjölk” än Mellanöstern.
Själva shawamran – hoppressat lammkött med ”okända” extraingredienser – var fint skuret, saftigt och väl tilltaget, medan övriga tillbehör lämnade mer att önska.
Utöver sallad, lök och tomater hade jag gärna sett fler färska örter, som koriander eller mynta, särskilt med tanke på priset, och vitsåsen kändes blek och smaklös.
Let’s call it a wrap – men inte blir du riktigt mätt eller belåten av detta.
Nils Johansson
Bavarian Grill
Rätt: Currywurst, meny
Pris: 150 kronor
Det tyska köket ger oss en klassiker i form av currywurst, korv som serveras med en het och syrlig sås och currykrydda. Till det friterade potatisskivor, surkål, och en grönsallad. Det är klassisk tysk snabbmat som inte tar oss till några gastronomiska höjder. Surkålen är höjdaren i anrättningen.
150 kronor utan dryck tycker vi känns överprisat.
Anders Appelgren
Texas pulled pork & lamb
Rätt: Pulled pork och pommes frites
Pris: 155 kronor
På frågan vad som är Texas pulled pork & lamb specialitet tvekar kocken inte. Det är grisen.
Men det här imponerar inte alls.
Mjuka pommes frites under en bädd av smältost, smaklös coleslaw och menlöst fläsk. Ingen smaksensation direkt, ingen smak alls egentligen.
Magnus Tosser
Taste of Poland
Rätt: Polska piroger
Pris: 90 kronor för sex stycken
Det här är ingen rätt som man äter med ögonen – den är långt ifrån vacker. Men smaken då? Förutom köttfyllning finns det svamp, kål, keso, spenat, linser och blandningar av dessa. Och av de fem varianter jag valde var det de som innehöll spenat som var godast.
Summa summarum: En pirog gör en ganska glad. Två piroger och det börjar räcka. Tre piroger – det växer i munnen. Fyra – jag vet inte om det är en mättnadskänsla eller vad det är men nu får det räcka.
Och då fanns det två kvar...
Klas Hallvarez
El arte culinaro
Rätt: Nachos med köttfärs, grönsaker och såser
Pris: 120 kronor
En grabbnäve majschips, en rejäl klick köttfärs. Sen på med sallad, tomater, smältost, salsa och gräddfil. Känns det igen? Japp, kunde vara en vanlig tacofredag hemma hos vem som helst av oss. Det är gott men sticker inte ut det minsta. Och mätt blev man.
Anna Fantenberg
Fish and Chips
Rätt: Fish & chips
Pris: 140 kronor
Fish & chips på menyn. En klassiker som är svår att imponera med för oss som upplevt glansdagarna i Örnässkolans och Bergskolans matsalar. Firren levererar bra fras och smakar bra. Hade önskat lite mer fritering av deras pommes frites. Men överlag, en helgjuten insats.
Simon Jakobsson och Magnus Tosser
Pappa Greek
Rätt: Deluxe Pita
Pris: 135 kronor
Jag valde samma rätt som flera framför i kön. Ett bra drag visade det sig. Denna kebab är fräsch och god. Det är köttet som är i fokus och den som är sugen på något salt blir inte besviken. Rätten innehåller fläskkarré och kyckling. Samt sallad, tomat, rödlök och tsatsiki. Minuset är mängden grönsaker, man hade kunnat önska några fler lök och tomatbitar.
Simon Jakobsson
Brooklyn Kitchen
Rätt: Högrevsburgaren ”Big slap”
Pris: 130 kronor
En enkel burgare utan krångel. Den rökta cheddarosten gifte sig fint med den picklade rödlöken och alla smaker fanns med i varje tugga. Det kunde däremot varit mindre BBQ-sås och mer dressing, då den tenderade att ta över lite. Trots att smaken var till belåtenhet skulle inte ett tillbehör sitta fel. För nej, helt mätt blev man inte.
Alice Sangwill
Africa delice
Rätt: Västafrikanska grytan mafé
Pris. 120 kr
Mafé, vad är det? Försäljaren berättar den innehåller potatis, ris, den gurklikande grönsaken okra och ett kycklingben. Han äter den till frukost varje dag, "för den är full av proteiner". Men det är nog mest kolhydrater tycker jag, förutom kycklingen då. Smakupplevelsen är måttlig, det är en tämligen slät gryta utan någon framträdande smak. Bäst av allt var kycklingens brosk. Gnaga ben är gott!
Viktoria Berglund
Balkan Grill
Rätt: Pljeskavica.
Pris: 130 kronor.
Balkan visar vägen precis som vid tidigare besök av testpatrullen på matmarknaden. Det kan man konstatera redan en bit in i en jättegod Pljeskavica. Det lite brända brödet, den hårt grillade köttfärsbiffen, ajvar och grönsaker lyfter rätten till nära på toppbetyg. Men en bit in på måltiden inser jag att lite mer ajvar, med en lite tuffare kryddningen, hade lyft rätten. Men hur det än är med den lilla detaljen vandrar jag från centrala Luleå, mätt och belåten.
Peter Johansson