Luleå och Skellefteå konkurrerar när företaget Northvolt besökte platser som de överväger när de vill bygga en batterifabrik. En vision och en investering som överträffar de flestas uppfattning om vad som är mycket pengar, eller vad som är storleken på industribyggnader. Redan skiljs människors uppfattning från extremsynen ”självklart, det kommer! Var kan jag satsa resurser i detta?” till hållningen att ”det mesta går åt skogen och den som aldrig tror på något, blir sällan besviken”.
Naturligt måste frågeställningar uppstå: vad handlar investeringen om? Varför behöver världen de produkter som ska komma från en sådan här fabrik? Varför skulle norra Sverige vara en naturlig plats för detta?
Det är naturliga frågeställningar, men när det kommer till investeringar berör det de som satsar resurserna och därmed får möjligheterna till framgång, men samtidigt riskerar sina insatser. Därför är kommunernas reaktioner på frågor om företaget kommer att få den mängd kapital de behöver till en kommande investering naturlig: det är inte kommunens sak, eftersom det inte är dess ansvar. Kommunerna har fått anmäla intresse, om de vill ta plats med de förutsättningar som behövs för att en batterifabrik i gigantformat investeras just här.
Samma resa har Reno i Nevadaöknen gjort under de senaste åren. Där är nu produktionen av batteripaket igång, trots att projektet ifrågasattes massivt ända fram till slutet av byggperioden inför produktionsstart. Där var också planeringen inledd med att platser fick tävla om att få uppmärksamheten: när Nevada vunnit innebar det att Kalifornien, Texas, New Mexico och Arizona inte fick platsvalet. Det är naturligtvis djärvt att jämföra Luleå, Skellefteå, Vasa och de andra kommunerna som nu vill visa förträffligheten som lokalisering, med stora starka amerikanska delstater. Men det är faktiskt samma process. Det är bara det att det då handlade om världens första gigantiska batterifabrik, när vi nu talar om världens kanske tredje fabriks lokalisering, några år framåt i tiden.
I Reno är det Tesla som står inför tekniksprånget att sänka vikten, priset och samtidigt höja lagringskapaciteten i batterier för elbilar. De traditionella bilmärkena har inte engagerat sig i utvecklingen av batterier, utan låtit batteriindustrin ta riskerna i utvecklingsarbetet. Istället kommer ett företag som utvecklar med en helt annan logik. Grundaren Elon Musk blev miljardär efter fyra års verksamhet i framtidens betallösningar. Det blev han genom att ett av världens modernaste IT-företag köpte upp hans företag. Två år efter det, men av helt andra skäl fanns inte det företaget mer. Compaq är nu en etikett för datorer från HP.
Projekt och investeringar börjar med idéerna och de djärva visionerna. Det fortsätter med stöd av den sortens kapital som är beredd att ta de största riskerna och bygger man nog trovärdighet för att något är möjligt så kanske det blir så. De flesta djärva försök slutar inte med framgång. Så bra har det inte gått för mänskligheten. Det är nog så att också majoriteten av de riktigt bästa ideerna slutar i annat än vad som var tänkt. Vi ska nog inte förkasta allt nytänkande för att det bara är det riktigt bästa som lyckas.
Norra Sverige är byggt på den sortens tekniksprång som vi nu kanske står inför när vi talar framtidens transporter och energilösningar. Vi har kraften, nätet och hundra års erfarenhet av projekt som ibland bär och ibland inte. Det gör oss kanske särskilt lämpade. Jag hoppas i allafall och vill bidra. Det brukar vi göra i norra Sverige.