– Vi hade indikationer på att det var höga naturvärden i området. När vi inventerade var det två mindre områden som klassades som nyckelbiotop och de markerades och sparades. Resten kom inte upp till de kvalifikationer som gäller. Det kan ha funnits enskilda naturvärden där men det klassades som produktionsskog, säger Björn Lehto, skogskonsulent vid skogsstyrelsen i Luleå.
Skogsområdets närhet till centrala Luleå gör det dock extra värdefullt, anser Lehto.
– Det finns stora sociala värden i sådana här områden, absolut. Men vi kan inte göra något utan att ha markägaren med oss. Äganderätten är stark och markägaren har rätt att bruka sin mark. I det här fallet har man dessutom lämnat mer än vad lagen kräver.
Magnus Sjögren säger att man även tagit ned gamla aspar?– Lagen säger att man bör spara sådana träd.
Caroline Rothpfeffer, miljöchef vid Billerud Korsnäs, vet vilket område det handlar om.
– Det är en slutavverkning gjord där och det var mycket asp i olika delar av området. Vi har dock lämnat fler så kallade naturvärdesträd än vad skogsstyrelsen rekommenderar och vi har inte gjort något fel i avverkningen. Sedan är det möjligt att det åkt ned en del aspar ändå, säger hon.
Rothpfeffer säger att man gjort naturvårdande huggningar nära Djuptjärnen.
– Där var mycket asp och för att gynna lövträden gick vi in och högg gran, som annars kan konkurrera ut dem. I samband med det kan det hända att vi tagit bort en del asp för att kunna ta oss in med maskinerna. Men allt är gjort i samråd med skogsstyrelsen.