"Vi har ingen utväg"

Byggnadsnämnden dömer ut böterna på 2,2 miljoner kronor till Lindbäcks bygg. Med stor vånda.- Vi har ingen utväg, vi får inte sänka beloppet, säger ordföranden Kaj Hedstig.

Luleå2013-01-09 06:00

Beslutet togs i oenighet vid tisdagens sammanträde. Ordföranden Kaj Hedstig berättar att det inte fanns något val.

- Vi har talat med kommunjuristen och med SKL och vi har inget mandat att lämna någon rabatt på vitet. Och vi har övervägt alla möjligheter, säger han.

Enda utvägen var att helt fria Lindbäcks bygg. Men även det hade stridit mot lagen, berättar Hedstig.

- Men det är en jäkligt dålig lag och jag uppmanar Lindbäcks bygg att överklaga vårt beslut, säger Hedstig.

Som Kuriren har berättat kom stadsbyggnadskontorets ledning till politikerna i byggnadsnämnden med ett delikat problem. Piteåföretaget Lindbäcks bygg, som äger och bygger en stor del av studentbostäderna i Luleå, hade begått ett formellt fel när ett av studenthusen som byggs vid Klintbacken skulle påbörjas.

Utan startbesked
Lindbäcks bygg började bygga utan startbesked och enligt en skärpning av PBL (plan- och bygglagen) är det inte tillåtet. Det kostar dessutom böter, i detta fall 2,2 miljoner kronor vilket är lika med maxbelopp.

Men politikerna anser inte att straffet står i proportion till förseelsen och vill helst slippa utdöma böterna. De är även rädda om relationerna med Lindbäcks bygg, som ska bygga fler studentbostäder i Luleå och ville sänka beloppet.

Ville fira helt
Men tjänstemännen menar att kommunen inte kan schackra med lag eller bötesbelopp, i detta fall är byggnadsnämnden en myndighet och måste agera som en sådan. Och så blev det.

Men Hedstig hoppas ändå att Lindbäcks bygg ska lyckas sänka bötesbeloppet. Om beslutet överklagas så hamnar det förmodligen i domstol via länsstyrelsen.

- En domstol kan sänka vitesbeloppet, vi har inte den möjligheten, säger han.

Dessutom har fler upptäckt att det är en "jäkligt dålig lag" så den förväntas mildras senare i år, detta enligt Kaj Hedstig.

Folkpartiet och moderaterna motsatte sig beslutet, de ville fria helt.

Fotnot: SKL står för Sveriges kommuner och landsting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!