"Vi har gamla och otydliga rutiner"

Socialstyrelsens tillsynsavdelning bryter mot patientsäkerhetslagen.
Efter Kurirens avslöjanden vill generaldirektören Lars-Erik Holm titta närmare på myndighetens sätt att utreda läkare.
- Vi måste se över brister i kunskap och rutiner, säger han.

LAGBROTT. Socialstyrelsens inspektörer i Umeå har inte följt patientsäkerhetslagen i utredningen av               läkaren som försökte byta droger mot sexuella tjänster. Per-Anders Sunesson, chef för tillsynsavdelningen, var med och skrev lagtexten. Ändå saknar hans avdelning rutiner och arbetsmetoder för att följa lagen.

LAGBROTT. Socialstyrelsens inspektörer i Umeå har inte följt patientsäkerhetslagen i utredningen av läkaren som försökte byta droger mot sexuella tjänster. Per-Anders Sunesson, chef för tillsynsavdelningen, var med och skrev lagtexten. Ändå saknar hans avdelning rutiner och arbetsmetoder för att följa lagen.

Foto:

Luleå2011-10-31 06:00

En läkare försökte pressa en patient och hennes väninna att byta sexuella tjänster mot narkotikaklassade läkemedel. Kurirens avslöjande för en vecka sedan kom som en överraskning för Socialstyrelsen, som utrett läkaren i mer än ett och ett halvt år.

Katarina Lagerstedt, tillförordnad sektionschef Socialstyrelsen region nord, säger att myndighetens rutiner inte omfattar kontakter med patienter.

Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm ska fatta beslutet om läkarens framtid och vill därför inte kommentera det enskilda fallet.

Men han konstaterar att tillsynsavdelningens utredning av anmälda läkare har brister.

- Det kan vara så att vi har gamla och otydliga rutiner som inte tillräckligt väl beskriver en process. Våra rutiner ska göra det lätt för medarbetare att göra rätt i en given situation.

Regional rutin
För Lars-Erik Holm är det en nyhet att medarbetarna i Umeå regelmässigt avstår från att kontakta drabbade patienter.

- Jag känner inte till att vi har den rutinen. Lagen säger att man ska involvera patienterna och deras närstående. Handlingarna som utreds ska styra i vilken utsträckning man kontaktar patienter. Är det övergrepp på patienter kan det vara så att man lämnar över till åtal och i legitimationsfrågan kanske man behöver kontakta patienterna.

Lars-Erik Holm ser en risk att Umeåenhetens arbetsmetoder sänker allmänhetens förtroende för myndigheten.

- Rent generellt skulle jag kunna tänka mig att det kan vara så. Det är en rutin som vi måste se över i så fall.

Bryter mot lagen
I patientsäkerhetslagen som började gälla den 1 januari 2011 står det att Socialstyrelsen "ska säkerställa att händelser som har anmälts till myndigheten har utretts i nödvändig omfattning". Kurirens granskning visar att inspektörerna i Umeå inte uppfyller lagens krav.

Per-Anders Sunesson, chef för tillsynsavdelningen, var huvudsekreterare i utredningen som ledde fram till den nya lagen.

Per-Anders Sunesson skrev lagen som hans egen avdelning bryter mot. Hur ser du på det?

- Det är viktigt att det kommer till vår kännedom. Vi måste se över brister i kunskap och rutiner om det är så att vi inte följer lagen.

Anmäla till åtal
Patientsäkerhetslagen säger också att åklagare ska kontaktas om det finns misstanke om att en anmäld läkare har begått ett allvarligt brott.

- Det har jag pratat med tillsynsavdelningen om. Bedömer vi att det har begåtts ett brott är vi skyldiga att göra en anmälan till åtal. Har man i ett enskilt fall inte gjort det måste vi fråga oss varför. Har man missat att man ska göra det? Blir vi uppmärksammade på att vi har brustit får vi titta på varför vi har brustit. Om det är en bedömningsfråga eller om man inte har följt reglerna.

Enligt Lars-Erik Holm kommer myndigheten framöver att bli tuffare mot läkare som missbrukar sin ställning.

- Jag tror att andelen återtaganden av legitimation kommer att öka jämfört med tidigare. Jag har en känsla av det, utifrån de ärenden som finns i pipeline.

I granskningen av läkaren som försökte byta narkotikaklassade läkemedel mot sexuella tjänster har Kuriren kommit längre än Socialstyrelsen. Utredningen görs om efter Kurirens publicering av ett antal, för myndigheten tidigare okända, sexköpsmejl som läkaren skickat till en patient.

Är det meningen att vi journalister ska göra tillsynsmyndighetens jobb?

- Nej, det är det inte. Men det är journalisternas jobb att granska myndigheter och andra instanser i samhället. Vår inställning är att vi ska göra ett bra jobb. Upptäcker journalister att vi inte gör det i alla avseenden ska vi vara glada att vi får det uppmärksammat så att vi kan rätta till det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om