Regelverken för djurhållning skiljer sig åt mellan olika länder. Men för det utländska kött som säljs på Coop är kvalitetskraven höga, enligt Coop Sveriges presskommunikatör Therese Knapp.
– Vi handlar inte med länder utan med leverantörer och om leverantören uppfyller våra kvalitetskrav så kan de bli aktuella för samarbete med Coop, säger hon.
I Luleås matbutiker finns bland annat nötkött från Irland och Brasilien och fläskkött från Danmark och Tyskland.
Enligt de representanter för butikerna vi har varit i kontakt med handlar det bland annat om att möta kundernas efterfrågan på billigt kött.
– Det importerade köttet finns för kunder som vill ha en bra bit kött till ett bra pris, säger en representant för Ica Maxi i Luleå.
Ungefär 60 procent av det kött som finns i Lidls butiker är svenskt. Resten kommer framför allt från Tyskland. Enligt Lidls inköpschef Oskar Hjertsäll är målet att öka andelen svenskt kött.
Livsmedelsverket rekommenderar att man äter max 500 gram kött i veckan, en gärna mindre. Den genomsnittlige svensken överskrider det med ungefär 100 gram.
I länsstyrelsens strategi Nära mat uppmanas man att äta mindre kött, men inte att sluta helt.
– Det gäller att se skillnaderna mellan importerat och lokalt kött och också värdera det norrbottniska alternativet genom att spendera lite mer på det. Generellt sett äter vi ganska mycket kött, om vi inte äter kött lika ofta skulle vi kunna betala mer när vi faktiskt gör det, säger Hulda Wirsén, samordnare för Nära mat.